"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. április 17., szerda

~ GRÍZGALUSKA LEVES VARGÁNYÁVAL ~

 










Kaptam vargánya gombát fagyasztva. Nilván a friss jobb lenne, de azt majd csak később lehet az erdőben szedni. Májustól már lehet rá vadászni... No, végül is megfőztem, és egy tartalmas levesben végezte az ízletes erdei gomba. A sok zöldség és a vargánya egy szuper levest alkotott a fazekamban, sőt a puha és duzzadt grízgaluska még emelt ennek az élvezetén. Forrón, jó sok petrezselyemmel megszórva egy tökéletes esti fogás lett belőle.


Hozzávalók: 450 gr. vargánya, 2 nagy sárgarépa, 1 nagyobb fehérrépa, 1 bögre zöldborsó, 1 cikk zellergumó, 1 csokor petrezselyem, 1 kisebb vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 kanál zsír, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál kurkuma. Grízgaluska: 2 tojás, 8 evőkanál búzadara, 1 csipet só, 1 késhegynyi sütőpor. 


A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk majd felkarikázzuk. Egy lábosban a zsírt felforrósítjuk, majd a felaprózott hagymákat lepirítjuk benne. Hozzá adjuk lőször a sárgarépákat. Addig sütjük kevergetve, amíg a répa megszínezi sárgára a hagymát. Ekkor mehet bele a többi zöldség is. Sózzuk, borsozzuk és kurkumával meghintjük. Kissé lesütjük az egészet, majd felöntjük kb 1.5 liter vízzel. A felaprított petrezselyem felét beleszórjuk. Lassú tűzön, lefedve 15-20 perc alatt készre főzzük a levest. Közben elkészítjük a grízmasszát. A tojásokat felhabosítjuk, majd beleszórjuk a gírzt. Ízesítjük sóval és a sütőporral. Egy órát letakarva pihentetjük, hogy megduzzadjon a massza. Levesbe mártott evőkanállal beleszaggtjuk a grízmasszát és letakarva kb. 8 percig főzzük vele még a levest. Tálaláskor petrezselyemmel megszórva kínáljuk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése