"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. április 11., csütörtök

~ RATATOUILLE GRATIN ~







Francia lecsó egy kis burgonyával megspékelve. Igazán zamatos zöldséges rakott étel. Mi magyarok, szeretjük a jó szaftos, csípős lecsót, de változatos, ki milyen körettel fogyasztja. Van aki simán a friss, ropogós kenyérre esküszik, de van aki párolt rizzsel, tojással vagy tarhonyával szereti. Nálunk mindegy, hogy mivel van, lényeg, hogy legyen. Most viszont megkóstoltuk a francia változatot, egy kevés burgonyával párosítva. Nagyon finom ilyen formában is, igazi szuper zöldséges fogás lett belőle. Natúr sült húst kínáltam mellé, így tökéletesen kiegészítették egymást.


Hozzávalók: 1 db. padlizsán, 1 db. közepes cukkini, 2 kemény paradicsom, 2 nagyobb sárga burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 2 kanál sűrített paradicsom, 2 kanál olaj, 2 kanál víz, só, őrölt fekete bors, kevés olívaolaj, kakukkfű. Szóráshoz: zsemlemorzsa.


A paradicsompürét kikeverjük a vízzel, az olajjal és ízesítjük a mártást sóval, borssal és áttört fokhagymával. Egy ovális sütőtál aljára kanalazzuk a kész paradicsomszószt. A zöldségeket megmossuk, szárazra töröljük, de nem hámozzuk meg. Egyforma, kb. félcentis szeletekre felvágjuk mindet. Kissé megsózzuk a zöldségkarikákat. Váltakozva lerakjuk őket a sütőtálban lévő fűszeres paradicsomszószra. Egy sor padlizsán - burgonya - paradicsom - cukkini és mindezt addig folytatjuk, amíg minden el nem fogy.
 





Kevés olívaolajjal átcsepegtetjük a rakott zöldségek tetejét, majd zsemlemorzsát és pár ágacska friss, vagy szárított kakukkfüvet szórunk rá. Előmelegített sütőben, 180 °C-fokon kb. 25-30 perc alatt pirosra megsütjük. Negyedelt koktélparadicsommal és sült hússal forrón tálaljuk a gratint. 







1 megjegyzés: