Hazatérve a nyaralásból, úgy mond megteltem a halakkal, a húsokkal és a salátákkal. Nyáron a sok grillezés, a tengeri állatok és a sok friss saláta, töményen jött hetek alatt így megteltem velük. Jól esnek ilyenkor a levesek, a megszokott köretek, főzelékek és az egytál ételek. Mivel kedvelem az ázsiai ízeket, ez tényleg felüdülés lett a számomra. A gomba szó azért van idézőjelbe, mert köze nincs a gombához. Csak hasonlít rá baromira. Amúgy meg burgonya... szó szerint. Most felmerülhet benned, hogy rizs meg burgonya?! Igen! Miért, a tészta és a burgonya? Az nem ugyan az?! De kit érdekel, ha egy finom ételbe bújt bele éppen ez a két összetevő?! Szóval ez a kaja egy nagyszerű kombó. Alig fél óra alatt össze lehet rakni és máris jóllakik vele az ember. Na, nézzük, hogy is készül...
Hozzávalók 4 személyre: 2 / 450 gr. nagyobb sárga sütnivaló burgonya, 200gr. kukorica keményítő, 1,5 dl víz, 1 mk. só. Mártás: 2-3 kanál olaj, 1 evőkanál szezám olaj, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál sűrű édes szójamártás, 1 evőkanál csípős chili mártás, 2 kanál szezámmag, só, barna cukor. Tálaláshoz: főtt jázmin rizs, 1/2 csokor vágott petrezselyemzöld, szezámmag.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben puhára pároljuk. Leszűrjük és langyosra kihűtjük. Burgonyanyomóval krémesre törjük és hozzáadjuk a keményítőt a sót és a vizet. Sima, rugalmas masszává gyúrjuk. A masszából diónyi golyókat készítünk és egy tálcára sorakoztatjuk őket. Veszünk egy sörös üveget, kissé bevizezzük belülről a száját és minden golyóba belenyomunk. Ettől kis szár keletkezik a tésztába és olyan kinézete lesz, mint egy gombának. Szerintem baromi jó...
Forralunk egy nagyobb lábosba sós vizet és a " gombákat " 2-3 perc alatt, mikortól forrni kezd a víz, megfőzzük benne. Szitában kiszedjük őket és máris jégkockás hideg vízbe dobjuk egy percre. Ebből is kiszedjük, majd tálba szórjuk őket. Kis vajat rádobunk, hogy ne ragadjanak majd össze, amíg mártást elkészítjük.
Egy nagyobb serpenyőbe felhevítjük az olajakat, rádobjuk a vágott hagymát, a zúzott fokhagymákat és a szezámmagot. Kissé lepirítjuk az egészet. Ez után jöhetnek bele a mártások, ízlés szerint a só és a barna cukor. Felfőzzük. Mikor összeforrt a mártás, óvatosan beletesszük a " gombákat " és összeforgatjuk az egészet. Tálaláskor meghintjük a tetejét a vágott petrezselyemmel és a szezámmaggal. Jázmin rizzsel forrón tálaljuk. Mennyei finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése