"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. július 12., kedd

~ FOKHAGYMÁS BOROS FEKETE KAGYLÓ ~

 
















Ha nyár, akkor tenger, ha tenger akkor kagyló... Bár még itthon, de úgy godoltam alapozok egy kicsit a nyaralásra. Görögországban majd jön a többi tengerből kihalászott herkentyű... Ma kaptam friss fekete kagylót, úgy hogy gyorsan vettem is egy dobozzal. Másfél kiló, nem kevés... A felét így készítettem el, a másik felét pedig paradicsomosan, spagettivel. Mindkét ízében nagyon finom, különleges nyári eledel volt. A fehérbor kötelező hozzá!


Hozzávalók két személyre: 1.5 kg friss fekete kagyló, 1 vöröshagyma, 4 gerezd duci fokagyma gerezd, 3 evőkanál olíva olaj, 50 gr. vaj, 1.5 dl fehér bor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 Bio citrom, só, őrölt fekete bors. Tálaláshoz: citrom gerezd, pirított bagett szeletek.


A kagylót folyóvíz alatt alaposan átmossuk, majd a szakállukat letépjük. Az a kagyló ami törött, vagy nyitva van, azt máris dobjuk ki, nagy valószínűséggel azok már nem élnek. Egy nagyobb lábosba öntjük az olajat és a vajjal együtt felforrósítjuk. Az aprított hagymákat rádobjuk és üvegesre pároljuk benne. A petrezselymet felaprítjuk, keveset félre teszünk belőle, majd azt is a hagymára szórjuk. Ez után mehet hozzá a kagyló, a bor, ízlés szerint só és az őrölt fekete bors. Átkeverjük, a felszeletelt citromot héjastól rányomjuk és azt is beledobjuk a kagylóhoz. Lefedjük és kb. 10-12 perc alatt készre pároljuk. Párolás közben a kagylók szépen ki fognak nyílni. Közben a bagettet felszeleteljük, megpirítjuk és fokhagymával bedörzsöljük. A kész kagylót mélyebb tálra rendezzük, ráöntjük a levét, megszórjuk a petrezselyemmel. Citromszeletekkel és a bagettel forrón tálaljuk. Mennyei!!!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése