"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. április 6., szerda

~ HÚSVÉTI FOLTOS KUGLÓF ~

 















 
 
 
 
Húsvét előtt, keresgélni szoktam újabb és újabb recepteket, ami esetleg még nem szerepel itt a blogon és meg lehet kóstolni az ünnepek alatt. Most a Pintersten jött velem szembe ez a foltos kuglóf. Amúgy semmi extra, még ha a kinézete is az. Egyszerű kevert tészta, tehát nem élesztős. Egy trükk van vele, szigorúan házi, kapirgálós pipi tojása kell hozzá, mert attól lesz ilyen gyönyörű sárga és rajzos.


Hozzávalók a sárga tésztához: 5 tojás sárgája, 100 gr cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 50 ml. tej, 50 ml. olaj, 1 kiskanál sütőpor, 150 gr liszt, 1 Bio citrom reszelt héja. Hozzávalók a fehér tésztához: 5 tojás fehérje, 100 gr cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 50 ml. tej, 50 ml olaj, 150 gr. liszt, 1 kiskanál sütőpor. A rétegek közé: keserű kakaópor. Tálaláshoz: porcukor.


A tojásokat válasszuk szét. A kuglóf formát kenjük ki zsírral alaposan, majd hintsünk bele lisztet vagy kekszmorzsát. A tojások sárgájához adjuk hozzá a kétféle cukrot, majd fehéredésig keverjük jó habosra. Ez után jöhet bele a tej, az olaj, a sütőpor és a liszt. Csomómentesre keverjük ki.
 
Ugyan így tegyünk a fehérjével is. Mikor a cukorral kemény habbá felvertük, lazán keverjünk bele mindent, nehogy a hab összetörjön. 
 
 
 
 
 
 
Mikor meg vagyunk mindkét tésztával, készítsük elő a formát és a két tésztát.
 
 

 
 
 Először a sárga tészta felét kanalazzuk bele a formába, majd szórjunk rá kakaóport.
 

 

 

Jöhet rá a fehér tészta fele, és megint kakaószórás. Majd a másik fele sárga tészta, a kakaószórás és a fehér tészta. Az utolsó fehér rétegre már nem kell kakaó.


 
 

Ha elkészült, betesszük sülni a 150 C°-fokos sütőbe sülni, kb. 45-50 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e a sütés végeztével. Langyosan kiborítjuk a formából, kihűtjük. Porckorral meghintve tálaljuk. 

 



3 megjegyzés:

  1. Gratulálok a kuglófodhoz! Remekül néz ki és biztos finom is.
    Kedvet kaptam az elkészítéséhez,mert nagyon kuglóf párti a családom. Így, ha nem haragszol, szeretném megkérdezni,hogy a sütőpornál teáskanál méretre gondoltál?
    Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet.
    Üdvözlettel Katica

    VálaszTörlés
  2. Szia igen kávéskanál kell. Jó sütögetést.

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nagyon szépen köszönöm.

    VálaszTörlés