"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2022. február 25., péntek

~CURRYS LASKAGOMBA BAMBUSZRÜGGYEL~



















Csurikától, a kedves szomszédénitől, saját nevelésű laskagombát kaptam. Ez aztán tényleg házi, szeretettel növekedő élelmiszer volt. Friss, harmatos és üde. Milyen jó lenne csak ilyen hozzávalókból főzni mindig. Mondjuk zöldségeket..., állatra nem gondoltam. Képtelen lennék megölni bárkit is. Persze, most sokan mondhatják, természetesen joggal, hogy akkor minek eszek húst, ha ezt a nézetet vallom... Igaz. De felejtsük is el ezt, beszéljünk inkább erről a keleties ételről. Két szóval jellemezve: piszkosul jó!  A curry megint egy megosztó íz, vagy szeretjük, vagy utáljuk. Én az előbbi csoporthoz tartozom, ezért is gondoltam arra, hogy a csirkehúst most kihagyva, a laskával helyettesítem azt. Jól tettem. Próbáljátok ki, szerintem nagyon fog ízleni.

 

Hozzávalók 4 személyre: 800 gr. friss laskagomba, 2 közepes fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 piros chili paprika, 2 vastagabb karika friss gyömbér, 3-4 evőkanál olaj, 1 evőkanál puha vaj, 1-1 kávéskanál kurkuma, őrölt kömény, őrölt koriander mag, őrölt Cayenne bors, curry por, 200 ml. kókusztej, 200 ml. tejszín, 1 üveg bambuszrügy, 1 citrom leve és reszelt héja, friss vágott petrezselyem vagy koriander zöld. Tálaláshoz: jázmin rizs, citromgerezd.


A hagymákat megpucoljuk és egy aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a chili paprikát és a pucolt, friss gyömbért is. Egy kis vizet hozzáadva, krémesre zúzzuk az egészet. Egy nagyobb serpenyőbe felforrósítjuk az olajat a vajjal, majd ráöntjük a hagymás alapot. Kevergetve kissé lesütjük az egészet. A laska gombát leöblítjük, vékonyan felcsíkozzuk és a már kissé lesült alaphoz adjuk. A bambuszrügyet szitában átöblítjük és azt is a gombához adjuk. Kis vizet öntünk alá és fedő alatt puhára pároljuk az egészet. A kókusztejbe belekeverünk egy kis kanál kukorica keményítőt és azzal öntjük fel a ragut. Krémessé keverjük az egészet. Felforraljuk. A végén hozzáadjuk a tejszínt, a citrom levét és reszelt héját. Egyet forralunk rajta, és máris kész. Párolt jázmin rizzsel, citromgerezddel, vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.






2022. február 17., csütörtök

~ KUBU KEHELY ~

 






















Egyre jobban szeretem a könnyed, poharas desszerteket. Kevés ráfordítással, pazar desszerteket készíthetünk ezer féle képen. Ezt a poharas finomságot a Fanta szelet ihlette meg. Mivel én nem igazán kedvelem a kakaó és túró kombóját, ezért ezt kikerülvén született meg, ez az ötlet. Sima piskóta, citromos mascarpone krém és Kubu-zselé réteg. Szerintem tökéletes desszert egy könnyed ebéd, vagy vacsora után. A recept 4-5 személyre szól.


Hozzávalók a piskótához: 2 tojás, 60 gr. cukor, 60 gr. liszt, 1 csipet só, 1-1 kanál víz és olaj, 1/2 teáskanál sütőpor. Krém: 250 gr. mascarpone, 250 ml. tejszín, 2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 1 tasak vaníliás cukor, 4-5 evőkanál porcukor vagy ennek megfeleő édesítőszer. Kubu zselé: 1 kis üveg Kubu ital / 300 ml. /, ízlés szerint cukor, citromsav, 1 evőkanál étkezési zselatin por. 


Először a piskótát sütjük meg. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A kikevert tojássárgájákhoz adjuk a vizet, az olajat, a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan, csomómentesre kikeverjük. A végén, lazán beleforgatjuk a tojáshabot is. Sütőpapírral bélelt, kisebb kapcsos tortaformába öntjük a tésztát, és kb. 175° C-fokon kisütjük a piskótát. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szétcsipkedjük apró falatokra. Ez lesz a kehely alapja. Ez után készítjük el a krémet. A mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a tejszínt és habos krémet keverünk belőle. A végén ízesítjük a cukorral, a citromlével ésa citrom reszelt héjával. A krémet nyomózsákba töltjük. A zselés réteghez a Kubut egy kisebb lábosba töltjük, ízesítjük cukorral és a citromsavval. Akkor jó, ha édes és savanyú is egyben, mert akkor fogjuk igazán hidegen intenzívnek érezni majd az ízét. A zselatint fél deci vízben megduzzasztjuk. Az ízesített Kubut lassan felmelegítjük, hozzáadjuk a megduzzadt zselatint, majd addig kevergetjük, amíg elolvad benne. Langyosra kihűtjük. Nincs más dolgunk, mint összeállítani a desszertet. Kisebb kelyhek aljába teszünk egy adag piskóta darabkákat, erre jön a krém a nyomózsákból, majd a langyos, de már nem meleg zselés Kubu. A kész kelyheket a hűtőbe tesszük dermedni. Behűtve tálaljuk. 




2022. február 8., kedd

~ BBQ SZŰZPECSENYE JÁZMIN RIZZSEL ~

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 




Hoztam egy annyira finom húsételt, hogy ezt tényleg egyszer meg kell, hogy kóstoljátok! Először oldalassal készítettem el sütőben, most meg szűzpecsenyével, lábosban... Mindkettő nagyon finom lett, az utóbbi sokkal hamarabb tálalható. Az oldalas kissé szaftosabb hús, mivel kevés zsírréteg is található benne, a szűzhús viszont soványabb. Ki ki döntse el, melyig az izgalmasabb húsféle a számára. Ízben tök egyformák, mivel a hozzávalók nem változnak. Baromi finom ezzel is, azzal is!


Hozzávalók 4 személyre: 2 csík vékonyabb oldalas vagy 2 szűzpecsenye. Páchoz: 2-2 evőkanál só, fokhagyma por, barna cukor, füstölt piros paprika, Cayenne bors, vöröshagyma por, 4-5 evőkanál olaj. Sütéshez: 8 evőkanál ketchup, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál Worcestershire szósz, 2 evőkanál chili szósz, 1 kávéskanál alma ecet, 100 gr. vaj, 1 pohár 100 %-os ananászlé, 1 pohár fehér bor, 1 csapott evőkanál só. Tálaláshoz: párolt jázmin rizs, vágott petrezselyemzöld, apró savanyú paprika.

 

A húst megmossuk, szárazra töröljük, ha szűzpecsenyével dolgozunk, akkor azt lehártyázzuk. Az oldalast egyben is hagyhatjuk, vagy a csontot középre véve feldaraboljuk, a szűzpecsenyét vastagabban felszeleteljük. 

 

 

 

A fűszereket egy tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, kikeverjük és bedörzsöljük vele a húsokat. 

 

 

 

Lefóliázzuk és 2-3 órára félre tesszük pácolódni. Mielőtt letelne a pácolási idő, a sütéshez való mártást elkészítjük. Egy lábosba töltjük a hozzávalókat a vajjal együtt és lassan felforralva, kissé összesűrítjük az egészet. Ha oldalassal dolgozunk, egy tepsibe sütőpapírt fektetünk, bele tesszük a húst, ráöntjük a mártást és fóliával lefedve betesszük sülni, a 180 C°-fokos sütőbe sülni kb. 3 órára. Ha szűzpecsenyével dolgozunk, akkor a húst egy lábosba tesszük, arra is ráöntjük a mártást, és lefedve, lassú tűzön kb. egy órát pároljuk. Ha kell, egy kevés ananászlével pótoljuk a elpárolgott folyadékot alatta. Mikor vaj puha a hús, akkor készült el. Párolt jázmin rizzsel, savanyú apró paprikával forrón tálaljuk az ételt egy kis petrezselyemmel megszórva. Nagyon finom, igazi különlegesség!




2022. február 6., vasárnap

~ CSIPKÉS OSTYA ROLÁD ~

 




















Egy kis ropogós nassolni való a kávé mellé. Mivel rizslisztet is tartalmaz kimondottan ropogós lesz tőle a rolád. Bármilyen desszert, fagylalt vagy kávé tökéletes kísérője lehet. Amellett, hogy nagyon mutatós, nagyon finom is. Ha teljesen kiszárad, hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk egy jól záródó dobozban. Próbáld ki!


Hozzávalók: 75 gr. sima liszt, 37 gr. étkezési keményítő, 37 gr. rizs liszt, 1 tojás, 50 gr. cukor, 90 ml. te, 1 csipet só, 1.5 evőkanál olaj. 


A hozzávalókat egy tálba tesszük és habverőveladdig keverjük, míg a cukor teljesen feloldódik benne és csomómentes lesz. A folyékony masszát egy nyomózsákba töltjük, a tetejét szorosan lezárjuk, a végére picurka lyukat vágunk egy köröm ollóval. 






Egy tapadásmentes, közepes méretű palacsintasütőt felmelegítünk, majd össze-vissza formában, csipkézve, belenyomunk egy adag tésztát.






Mikor kezd pirulni, óvatosan alányúlunk a szélénél és feltekerjük. Arra figyeljünk, hogy ne legyen túl forró a serpenyő, mert akkor gyorsan megéghet a tészta. A kész roládokat tálcára tesszük. Addig sütjük, amíg a tészta tart. Egy éjszakát szárítjuk.