"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. március 25., szerda

~ RETRO KIFLI ~


















Kifejezett kérés volt ez a kifli. - Anya, sütsz reggelire olyan ropogós kiflit? - Persze, miért ne sütnék... Az óhaj, néha parancs is egyben. Még a csapból is koronavírus folyik, sajnos. A házi karantén nem egyszerű dolog olyan embernek, aki teszi a dolgát, pörög, jön-megy intézkedik. De most ezzel meg kell békélnünk, ha túl akarjuk vészelni a járványt. Ilyenkor meg tényleg belefér a napunkba a kelt tésztás sütkérezés. Élesztőből hetek óta hiány van, de ha ügyes vagy, készíthetsz kovászt is... Mire megnőtt a kovászom, addigra lett élesztőm is, úgy hogy ez a ropogós kifli végül élesztővel készült, kelesztés nélkül. Nagyon finom, igazi régimódi ízekkel.


Hozzávalók 12 darabhoz: 400 ml. tej, 40 gr. vaj, 40 gr. friss élesztő, 600 gr. átszitált finom liszt, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál só. Szóráshoz: magvak tetszőlegesen / mák, szezámmag, napraforgómag, lenmag... / Lekenéshez: tej.


A lisztet tálba szitáljuk, majd hozzákeverjük a cukrot és a sót. Az élesztőt felfuttatjuk kb. 100 gr. tejben, a többit meglangyosítjuk. A vajat felolvasztjuk. Mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a liszthez az olvasztott vajjal és a tejjel együtt. Sima tésztát dagasztunk belőle. Akkor jó a tészta, ha elválik a kezünktől és a táltól. Lisztezett deszkán elosztjuk a tésztát 12 darabra, majd egyenként kinyújtjuk a tésztát háromszög alakúra. 









A szélesebb részénél szorosan feltekerjük és kifli alakra hajlítjuk a tésztát. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kész kifliket, majd lekenjük a tetejüket tejjel. Betesszük a sütőbe, de először csak 50 C°- fokra melegítjük fel, és így hagyjuk a kifliket 15 percig. Ez után ismét lekenjük tejjel, megszórjuk a kifliket a magvakkal és rákapcsolunk a sütőre 175 C°-fokra. Szép arany barnára megsütjük őket. Rácsra téve hűtjük ki, majd frissen fogyasztjuk.





1 megjegyzés: