"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. március 19., csütörtök

~ RIZSKOCH ~












Vannak olyan ételek, amik néha a feledésbe merülnek. Legalábbis nálam. Meg sem tudom mondani mikor ettem utoljára rizskochot..., főleg eperszósszal. Máris sütöttem egy tepsivel. Rájárunk. Ez olyan. Addig esszük, amíg el nem fogy. Nem tartott sokáig. Ez egy szuper recept, szerintem nem lehet elrontani. 


Hozzávalók: 350 gr. kerek szemű rizs, 1/2 l víz, 1/2 l tej, 200 gr. tejszín, 160 gr. cukor, 1 kiskanál vanília esszencia, 5 tojás, 50 gr. vaj, 1 Bio citrom reszelt héja, 1 csipet só.Továbbá: eperszósz, porcukor.


A rizst szitában megmossuk majd egy magasabb falú lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a vizet, egy csipet sót és fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, amíg a vizet szinte teljesen magába szívja. Ez után hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Elkeverjük és fedő alatt, néha megkevergetve puhára főzzük az egészet. Langyosra kihűtjük és belereszeljük a citromhéjat. Míg hűl a rizs, addig a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket egy csipet sóval keményre felverjük, a sárgájákat habosra keverjük a cukorral, a vajjal és a vaníliával. Először a sárgájás masszát keverjük a rizshez, utána pedig lazán beleforgatjuk a tojáshabot. Egy kb. 20 x 25 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a rizst. A tetejét elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 °C-fokon kb. 45-50 percet sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le, nehogy megégjen. Sütés után langyosra hűtjük, majd felkockázva, eperszósszal tálaljuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése