"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2020. február 18., kedd

~ TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA ~
















Amióta megkóstoltam az édesburgonyát, na azóta jó a viszonyunk. Legfőképpen hasábburgonyaként kisütve imádom, nincs az a mennyiség amit ne tudnék eltüntetni. Persze krémlevesként is ugyan ez a helyzet, konkrétan vödörrel jöhetne egész nap. Most megtöltve is megkóstoltam, hát így is finom. Valaki kifejezetten nem kedveli, mert hogy túl édes, de nekem valahogy bejön, tök mindegy, hogy hogyan kerül elibém. Legközelebb húsos-paradicsomos raguval töltöm meg, jó sok sajttal, na, majd azt is megörökítem az utókornak...


Hozzávalók 4 személyre: 4 nagyobb édesburgonya, 250 gr. füstölt sonka, 1 kis dobozos csemege kukorica, 150 gr. reszelt sajt vegyesen / Trappista, Edámi, Karaván /, 1/2 csokor petrezselyem, só, őrölt fekete bors, 1-2 kanál olíva olaj. Tetejére: reszelt parmezán sajt, aprított petrezselyem, tejföl.


A burgonyákat megmossuk, szárazra töröljük és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Olíva olajjal átkenjük őket és durva szemű sóval meghintjük. 200 ° C-fokos sütőben egészen puhára megsütjük. Míg sül a burgonya, addig a sonkát vagy ledaráljuk vagy nagyon finomra megvágjuk és egy kevés olíva olajon kissé lesütjük. A sajtot lereszeljük, a kukoricáról leszűrjük a levet. A megsült burgonyák tetejét egy éles késsel felhasítjuk és kissé szétnyitjuk. Kiskanállal óvatosan kikanalazzuk a burgonya húsát, úgy, hogy a héja ne sérüljön meg. A kikapart burgonyához keverjük a sült sonkát, a kukoricát, a sajtot és egy kis aprított petrezselymet. Ízesítjük sóval, borssal és visszatöltjük a masszát a burgonya héjakba. Tetejére szórunk egy kevés parmezán sajtot, és visszatoljuk a sütőbe 15 percre. Tálaláskor tejföllel áthúzzuk a burgonyák tetejét majd parmezánnal és petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése