Tegnap meghozta a postás a soron következő Good Food magazint, a szeptemberi számot. Tavasszal, egy fotó beküldése révén nyertem egy fél éves előfizetést az újságra. Örültem neki, mert ez a lap nagyon igényes, szép gasztro folyóirat, szuper kulináris cikkekkel. Szeretem olvasgatni és gyönyörködni, a benne szereplő fotókban. Hiába ezek profi fotók, profi képek. Most megláttam benne egy tortát... Cukkinivel készült és citrommal. Annyira megigézett a torta fotója, hogy azon melegében bepattantam az autómba és elviharoztam két kis bébi cukkiniért. Tiszta őrület, mire nem képes egy szép kép... Nekem ezt meg kellett sütnöm! Mondjuk az én receptem merőben más, mint ami az újságban szerepel, de viszont egy valami közös bennük, mégpedig a cukkini... Tudtam, hogy nagyon finom lesz, mert sütöttem már kevert sütemény ezzel a zöldséggel és nagyon szaftos, puha lesz tőle a piskóta, és egyáltalán nem tolakodó a benne megbújó cukkini. Egyszerűen fantasztikus ez az ízkombináció! Ajánlom süssétek meg, mert érdemes megkóstolni!
Hozzávalók egy kisebb 8 szeletes tortához: 3 nagyobb tojás, 1db. bébi cukkini / kb. 20-25 dkg. /, 3 púpos evőkanál cukor, 2 evőkanál víz, 3 púpos evőkanál liszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só. Citromszirup: 1 Bio citrom, 3 kanál cukor, 3 kanál víz. Krém: 250 gr. mascarpone, 250 gr. tejszín, 1 Bio citrom leve és reszelt héja, 3-4 kanál porcukor.
Először a piskótát készítjük el. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a cukrot és elektromos habverővel fehéredésig keverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá felverjük. A cukkinit megmossuk, szárát levágjuk és egy sajtreszelőn lereszeljük. Kissé kinyomkodjuk belőle a nedvességet, hogy ne áztassa majd el a piskótát, majd a liszttel és a sütőporral együtt, a habos sárgájához keverjük. A végén lazán beleforgatjuk a masszába a tojásfehérjehabot is. Vajjal kikenünk egy kisebb / kb. 15 cm átmérőjű /kapcsos tortaformát, majd liszttel is meghintjük. A piskótamasszát belesimítjuk és 175 °C-on tűpróbáig sütjük. Mikor megsült a piskóta, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a citromszirupot és a krémet. Az egyik citromot alaposan megmossuk majd vékonyan felszeleteljük, a magokat eltávolítjuk belőlük. Egy serpenyőbe tesszük a citromszeleteket, hozzáadjuk a cukrot és a vizet. Felforraljuk, majd addig gyöngyöztetjük alacsonyabb hőfokon, amíg besűrűsödik a leve, szirupossá válik és a citromgerezdek szinte megfőnek benne. Mikor elkészült, egy tányérra kiszedjük a citromszeleteket és a szirupot egy tálkába öntjük. Félretesszük. A krémhez a mascarponét tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot a másik citrom levét és reszelt héját, majd kikeverve felhabosítjuk. A tejszínt kemény habbá felverjük és a citromos-mascarponés krémbe keverjük. Ezzel a krém el is készült. A torta összeállítása: a piskótát 3 lapra vágjuk és a lapokat meglocsoljuk a citromsziruppal. Az alsó tortalapot egy tálra tesszük és megkenjük 1/3 rész krémmel. Mehet a tetejére a középső piskótalap és rá egy adag krém, majd jöhet az utolsó piskótalap is. A maradék krémmel befedjük a torta tetejét és az oldalát is. Nem kell nagyon elsimítani, jó ha kissé rusztikus marad a fazonja. A torta tetejét kirakjuk a negyedelt, szirupos citromgerezdekkel és tálalásig behűtjük a tortát.
Szia Krisz!
VálaszTörlésNagyon guszta!Szivesen megkostolnam most. hihi