Örök kedvenc. Legalábbis nálunk. Eredetileg sváb étel, de itthon is nagyon kedvelt tészta fajta. Sokféle képen ízesítik, van aki pirított szalonnával, tejföllel, savanyúsággal vagy éppen mazsolával szereti. Az én "perverzióm" a temérdek őrölt bors és a porcukor... Képes vagyok két tányérral is elpusztítani belőle. Ha nagyon finomat szeretnénk készíteni, akkor mindenféle képen, magunk gyúrjunk hozzá kocka tésztát. Sokkal-sokkal ízesebb és markánsabb lesz tőle a végeredmény. Jó jó, nem mondom, hogy nem kis munka káposztát reszelni, állandóan kevergetve ledinsztelni és akkor még utána a tésztával is bajlódni, de elhihetitek, egy napon nem lehet említeni ezt, a bolti tésztással... Nos?
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg liszt, 3 tojás, 1 mokkáskanál só. Továbbá: 1 közepes fej édes káposzta, só, bors, cukor, kevés olaj.
A lisztből, tojásból és egy kevés sóval kemény, de rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarjuk és 30 percet pihentetjük. Ez után lisztezett lapon, nagyon vékonyra, már-már átlátszóra kinyújtjuk. Derelyevágóval felkockázzuk. Liszttel meghintjük és kicsit szikkadni hagyjuk.
Közben elkészítjük a dinsztelt káposztát. A káposztát, káposzta reszelőn lereszeljük és kissé megsózzuk. 10 percet állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Kinyomkodjuk, majd forró zsíron vagy olajon, állandóan kevergetve addig pároljuk, sütjük a káposztát, míg szép világosbarna színe nem lesz. Közben ízesítjük, sóval, őrölt borssal és egy kevés cukorral.
A tésztát sós, lobogó vízben kifőzzük, majd összekeverjük a káposztával. Ki-ki ízlése szerint, forrón tálaljuk. Megjegyzem, nincs egálban, a vele eltöltött idő és az eltüntetés...
Illéskrisz Konyhája
Én is brutálisan borsosan szeretem, viszont porcukor nélkül.
VálaszTörlésJajj, azt hiszem, káposzta után kell néznem :)
Ne is mondd!! Imádom!! De mindent ami pirított káposztával készül!! Régebben egyedül én szerettem a családban, de újabban már a gyerekek is rákaptak, úgyhogy egyre többet kell készíteni, ha azt akarom, hogy elég legyen. Nálunk sósan és nagyon borsosan a nyerő!! Újabban kipróbáltam a kapusztnyikot, meg a káposztás pogácsát, azok is pirított káposztával készültek és azokat is nagyon finomak!! Jó ötlet a házi tészta van is tésztagépem, lehet, hogy nekiveselkedek valamikor.
VálaszTörlésLátom nagyon várod már a tavaszt, gyönyörű a fejléced az orgonákkal:)!!
Nagyon csábítóan néz ki!
VálaszTörlésNéztem az elején, hogy milyen érdekességet hoztál ismét:) Nálunk egyszerűen káposztás laskának hívjuk, mi is sósan, és borssal szeretjük:)
VálaszTörlésÉs tényleg csodaszép a fejléced, én is át kell váltsak a tavaszra, mert már meguntam a havat:) A barátnőm kedvenc virága az orgona, szoktam is gyűjteni neki az ilyen fotókat, de az illatát én is imádom, meg a színét is:) Most rendeltem éppen a tavaszra egy orgonás parfümöt:)
A férj nagyon szereti, és én gonosz, sose csinálok neki, mert eszembe se jut. Na de majd most...:) Az új fejléc gyönyörű!!
VálaszTörlésA jó öreg cvekedlinek nincs is párja. Én kevésbé borsosan, de jó káposztásan szeretem, cukrosan még nem ettem. Messze földön híres a cvekedli, Belgiumban élő (belga)ismerőseim azt kérték készítsek nekik, mikor itt voltak tavaly nyáron.
VálaszTörlésÚgy ették, mintha mennyei manna lett volna.
Köszönöm a kedves hozzászólásokat! Látom sokan oda vagyunk ezért a nagyszerű étekért...
VálaszTörlésNagyon tetszik az új fejléced, szép. :)
VálaszTörlésA férjem nem szereti, ezért csak magamnak elég ritkán szoktam készíteni, pedig nagyon szeretem.
Kedves Illéskrisz!
VálaszTörlésRégóta vagyok olvasod, nagyon szeretem a receptjeidet, ki is szoktam próbálni őket, nagy sikert aratva. Ki szoktam másolni őket, kinyomtatom magamnak a receptjeim közé, otthon meg elkészítem. Most viszont nem enged kimásolni. Így nem tudom a receptgyűjteményembe rakni, és elkészíteni, később is. Miért nem tudom kimásolni? Soha nem élnék vissza a receptjeiddel, nem kívánnám a magaménak hazudni. Egyszerűen el szeretném őket készíteni. Főleg ezt a cvekedlit, ugyanis imádom. Tudsz segíteni?
Bocs, ha már írtál erről mostanában, de most költöztünk és nincs időm visszaolvasni.:-))
Anita (szarka-feszek.blogspot.hu)
Kedves Anita!
VálaszTörlésKöszönöm a kedves soraidat. Sajnos a sorozatos kép és szöveglopások miatt kényszerültem letiltani a Másolás funkciót a blogomról. Bosszantott a dolog, hogy dolgoztam vele és más pedig megjelölés nélkül felhasználta a képeimet és az írásaimat. Fáradtság nélkül, úgy a legkönnyebb blogot írni, hogy kimásolom máshonnan és beillesztem más munkáját a magam blogjába... Amennyiben szeretnél egy receptet, akkor kézzel tudod csak kiírni. Sajnálom a sok tisztességes receptkövetőt, de nem tudtam mást kitalálni. Remélem megérted. Köszönöm még egyszer! Remélem benézel azért a jövőben is... :o)
Imádom bármiféle káposztás dolgot, pláne piritottan, és igazán szeretném én is kipróbálni ezen a módon ezt a finom tésztát. Én is szeretem sok őrölt borsal. Guszta és finom!
VálaszTörlésMegtaláltam a megoldást, úgyhogy jövök.:-)
VálaszTörlés