"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. július 28., csütörtök

TOKAJI BORHABTORTA






Egy kérésnek teszek eleget, mert egyik kedves ismerősöm régóta kereste ezt a torta receptet, amit én is úgy kaptam a Főorvos asszonyunktól. Ha még ettetek különleges és finom tortát, akkor ez bizonyára olyan lehet. Persze, csak az álljon neki az elkészítéséhez, aki barátságban van a borokkal, legfőképpen a Tokajival, mert intenzív bor és alkohol íze, felűlmúlhatatlan ízorgiát képez az ízlelő bimbókon..., de mondom, egyszerűen mennyei!!! Gyerekeknek egyáltalán nem való, mert nem az ő ízviláguk. Viszont a családom korosodó tagjai, villacsörömpölések közepette, ujjongva fogyasztották el, ezt a "piás" tortát. Így azután, hamar üresen árválkodott a tortatálam az asztal közepén, a vendégeim pedig igazi jókedvre derültek tőle. Persze nem csak a tortának köszönhetően...:o))



Csak felnőtteknek!


Hozzávalók: a piskótához: 5 db. tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor, csipet só, 5 ek. víz.
A hozzávalókból, sütünk egy kb. 22 cm átmérőjű piskóta tortát. Lapjában félbevágjuk, az alsó lapot, vissza tesszük a kapcsos tortaformába. Míg sül a piskóta, elkészítjük a borhabkrémet.


Krém: 4 dl. édes Tokaji aszu / nem feltétlen fontos a legdrágább.../, 4 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2 db fahéj darabka, 8-10 szem szegfűszeg, 1 tk. zselatin, 5 dkg liszt, 5 dl. tejszín.


A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat kikeverjük a liszttel és 1 dl borral. A megmaradt bort felforraljuk a cukorral a fahéjjal és a szegfűszegekkel. Mikor felforrt, állandó keverés mellett, hozzászűrjük a tojásos masszához, lassú tűzön, állandóan kevergetve, besűrítjük a krémet, még forrón hozzákeverjük a megáztatott zselatint. Ezután kihűtjük. Amíg hül a boros krém, addig felverjük kemény habnak a tejszínt. Lazán összekeverjük a boros krémet a tejszínnel. Ezután betöltjük a krémet a tortaformában lévő piskótára, elsimítjuk, majd befedjük a másik torta lappal. Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára. Mielőtt tálalnánk, megszórjuk a tetejét vaníliás porcukorral, esetleg darált-pörkölt mandulával. A kislányom ragaszkodott a kisegérhez, mit volt mit tenni, ráültettem a tortára...


Nagyon finom, különleges torta. Intenzív bortartalmával csak felnőtteknek ajánlott.




7 megjegyzés:

  1. Állati jól hangzik! Valami isteni lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet és nagyon jól néz ki! Megjegyzem magamnak ezt a receptet, a férjuram kezemet fogja csókolni ha megsütöm neki!Novemberben lesz a szülinapja azért nem minden évben 60 éves az ember?:-))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon különleges recept és gyönyörű lett a tortád:) Látszik, hogy olyan habkönnyű. Kár, hogy az én párom még a bor illatát sem állhatja ki.

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsi lennék az ízére,nem kétlem ,hogy finom,csak én vagyok érzékeny a borral készült ételekre.De ez szerintem egész más,mint a borral készült sülthús pl.

    VálaszTörlés
  5. Ki a Tokajit szereti, rossz ember nem lehet!!! :) Valóban különleges ízvilág! Éljen az üres tortatál (melyen előzőleg torta díszelgett) :D

    VálaszTörlés
  6. Petra!

    Először fenntartásaim voltak, mert én sem vagyok egy nagy ívó, de mikor megkóstoltam, elillantak a kétségeim...

    Éva!

    Feltétlenül süsd meg a szülinapra, mert alkalomhoz méltó édessége lesz a vacsorának!

    Trollanyu!

    Kár, mert tényleg fincsi...de az is lehet, hogy még is ízlene neki...

    Aleda!

    Hát, ha érzékeny vagy rá, akkor lehet, hogy nem bírnád...egy katona nem ártana...:o)))

    Vicuska!

    Köszönöm! Jót kacarásztam a bejegyzéseden! :o)))

    Bianka!

    Köszönöm!

    VálaszTörlés