Egy kérésnek teszek eleget, mert egyik kedves ismerősöm régóta kereste ezt a torta receptet, amit én is úgy kaptam a Főorvos asszonyunktól. Ha még ettetek különleges és finom tortát, akkor ez bizonyára olyan lehet. Persze, csak az álljon neki az elkészítéséhez, aki barátságban van a borokkal, legfőképpen a Tokajival, mert intenzív bor és alkohol íze, felűlmúlhatatlan ízorgiát képez az ízlelő bimbókon..., de mondom, egyszerűen mennyei!!! Gyerekeknek egyáltalán nem való, mert nem az ő ízviláguk. Viszont a családom korosodó tagjai, villacsörömpölések közepette, ujjongva fogyasztották el, ezt a "piás" tortát. Így azután, hamar üresen árválkodott a tortatálam az asztal közepén, a vendégeim pedig igazi jókedvre derültek tőle. Persze nem csak a tortának köszönhetően...:o))
Csak felnőtteknek!
A hozzávalókból, sütünk egy kb. 22 cm átmérőjű piskóta tortát. Lapjában félbevágjuk, az alsó lapot, vissza tesszük a kapcsos tortaformába. Míg sül a piskóta, elkészítjük a borhabkrémet.
Krém: 4 dl. édes Tokaji aszu / nem feltétlen fontos a legdrágább.../, 4 tojás sárgája, 20 dkg cukor, 2 db fahéj darabka, 8-10 szem szegfűszeg, 1 tk. zselatin, 5 dkg liszt, 5 dl. tejszín.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákat kikeverjük a liszttel és 1 dl borral. A megmaradt bort felforraljuk a cukorral a fahéjjal és a szegfűszegekkel. Mikor felforrt, állandó keverés mellett, hozzászűrjük a tojásos masszához, lassú tűzön, állandóan kevergetve, besűrítjük a krémet, még forrón hozzákeverjük a megáztatott zselatint. Ezután kihűtjük. Amíg hül a boros krém, addig felverjük kemény habnak a tejszínt. Lazán összekeverjük a boros krémet a tejszínnel. Ezután betöltjük a krémet a tortaformában lévő piskótára, elsimítjuk, majd befedjük a másik torta lappal. Hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára. Mielőtt tálalnánk, megszórjuk a tetejét vaníliás porcukorral, esetleg darált-pörkölt mandulával. A kislányom ragaszkodott a kisegérhez, mit volt mit tenni, ráültettem a tortára...
Nagyon finom, különleges torta. Intenzív bortartalmával csak felnőtteknek ajánlott.
Állati jól hangzik! Valami isteni lehet. :)
VálaszTörlésNagyon finom lehet és nagyon jól néz ki! Megjegyzem magamnak ezt a receptet, a férjuram kezemet fogja csókolni ha megsütöm neki!Novemberben lesz a szülinapja azért nem minden évben 60 éves az ember?:-))
VálaszTörlésNagyon különleges recept és gyönyörű lett a tortád:) Látszik, hogy olyan habkönnyű. Kár, hogy az én párom még a bor illatát sem állhatja ki.
VálaszTörlésKíváncsi lennék az ízére,nem kétlem ,hogy finom,csak én vagyok érzékeny a borral készült ételekre.De ez szerintem egész más,mint a borral készült sülthús pl.
VálaszTörlésKi a Tokajit szereti, rossz ember nem lehet!!! :) Valóban különleges ízvilág! Éljen az üres tortatál (melyen előzőleg torta díszelgett) :D
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésElőször fenntartásaim voltak, mert én sem vagyok egy nagy ívó, de mikor megkóstoltam, elillantak a kétségeim...
Éva!
Feltétlenül süsd meg a szülinapra, mert alkalomhoz méltó édessége lesz a vacsorának!
Trollanyu!
Kár, mert tényleg fincsi...de az is lehet, hogy még is ízlene neki...
Aleda!
Hát, ha érzékeny vagy rá, akkor lehet, hogy nem bírnád...egy katona nem ártana...:o)))
Vicuska!
Köszönöm! Jót kacarásztam a bejegyzéseden! :o)))
Bianka!
Köszönöm!
Nagyon szép!
VálaszTörlés