"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2014. augusztus 29., péntek

~ TÖLTÖTT CUKKINI ~












Egyik kedvenc nyári zöldségem a cukkini. Szeretem, mert számtalan elkészítési módja van. Finom, a belőle készült  krémleves, a ropogósra kisütött rántott karikái, a vele készült friss saláta, a főzelék, vagy ahogy most készült: megtöltve... Mindegy hogy milyen formát és színt választunk a piacon, a lényeg, hogy friss legyen és harmatos. A zsenge példányok a legfinomabbak. Azokat lehet rántani, tölteni és grillezni, a nagyobbakból pedig főzelék készülhet ugyan úgy mint a főzőtökből...

 
Hozzávalók 4 személyre: 4 db. kb. 30-35 dkg-os cukkini, 2 szál újhagyma, 1 csirkemell, 1 csokor kapor, 10 dkg juhtúró, 1 csésze főtt rizs, 2-3 kanál tejföl, só, őrölt bors.


A cukkiniket megmossuk, majd végeit levágjuk és 4 darabra szeljük. Kiskanállal kivájjuk a közepüket úgy, hogy az alja megmaradjon. 






Sós vizet forralunk és a cukkiniket 10 perc alatt előfőzzük benne. Közben elkészítjük a tölteléket. Kevés olajon üvegesre pároljuk az összevágott újhagymát, majd hozzáadjuk a darált csirkemellet és a cukkini kivájt húsát. Sóval, borssal ízesítjük és lesütjük az egészet.





 Az előpárolt cukkiniket tálra szedjük és leitatjuk róluk a felesleget vizet. A kissé lehűtött töltelékhez hozzákeverjük a vágott kaprot, a juhtúrót, a rizst és a tejfölt. Ha kell, utána ízesítjük, de vigyázzunk, mert a juhtúró is eleve sós.... A cukkini "csészékbe" beletöltjük a ragut.






Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk a töltött cukkiniket, majd előmelegített sütőben, 200 C-on pirulásig sütjük őket. Tejföllel és pirítóssal forrón tálaljuk. Aki szereti, rizsköretet is kínálhat mellé.









2014. augusztus 26., kedd

~ LE GENOVESI ~




















Egy különleges sütemény Szicíliából. Véletlenül akadtam rá, de azonnal beleszerettem. Egyszerű hozzávalókból, egy nagyszerű sütemény. A porhanyós "tészta paplan" egy könnyed, édes krémet rejt. Olyan igazi csipketerítős sütemény... Ezen recept alapján készült, nekem pont 20 darab lett belőle. Alapjába véve a krém nagyon finom, de nekem hiányzott belőle a vanília karakteres íze. Gondoltam megtoldom azt egy csipetnyivel. És ha már vanília, akkor illik hozzá egy kis citrom is. Nekem így vált tökéletessé. Frissen, porhanyósan az igazi. Itt egy jó videó is hozzá...


https://www.youtube.com/watch?v=zyyC8dpLbtI



Hozzávalók a tésztához: 12,5 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 12,5 dkg sima liszt, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 3 evőkanál hideg víz. Töltelék: 250 ml. tej, 20 gr. étkezési keményítő, 1 tojás sárgája, 75 gr. cukor, 1/2 citrom reszelt héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só.



Először a tésztát készítjük el. A liszteket tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg vajat. Addig morzsoljuk, míg "vizes homok" állagú nem lesz. Ez után kerül bele a tojás sárgája és a jéghideg víz. Gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk belőle, majd fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük egy fél órára pihenni. Közben elkészítjük a krémet is. A tej felében feloldjuk az étkezési keményítőt, majd a többi tejjel elkeverve egy lábosba töltjük az egészet. Lassan melegíteni kezdjük. Állandóan kevergetve hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és puding sűrűségűre főzzük a krémet. Teljesen kihűtjük. A kihűlt krémet habzsákba töltjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd nagyobb diónyi darabokra elosztjuk. Mindegyik tészta darabkát oválisra nyújtsuk ki és a habzsákból nyomjunk egy kevés krémet az egyik fele tészta közepére.






Ráhajtjuk a tészta másik felét a krémre, majd egy kb. 6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a süteményt. A sütemény széleit villával lenyomkodjuk, majd rátesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire. A leeső tésztaszéleket újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, míg el nem fogy. Így lett nekem 20 db. és még a krém is pont elég lett.








Előmelegített sütőben, kb. 175 C-on, 10-15 perc alatt világosra megsütjük őket. Langyosra kihűtjük a süteményt, majd porcukorral meghintve tálaljuk.








2014. augusztus 24., vasárnap

~ CALAMARI FRITTI ~














Ma, kedélyeket borzoltam a konyhában... Miért? Azért, mert vásároltam 6 darab friss tintahalat. Ez okozta a nagy rémületet. A párom és a lányom hanyatt-homlok kimenekült a konyhából és tudni sem akarták mi is folyik odabent. Nem is értem, hogy miért...?! Amikor csirkemellet veszek akkor senki nem pánikol. Gondolom a puszta látványa okozta a nagy riadalmat. Pedig nagyon helyesek voltak. Lilák és fényesek, hosszú üvegcsonttal a belsejükben... A nyaralásunk alkalmával ettem Horvátországban, és azóta vágytam rájuk. Szerintem nagyon finom, igazi csemege a halak kedvelőinek. Megnéztem egy videót az interneten, amiből simán el lehetett sajátítani a tisztítását és az elkészítését. Semmi ördöngösség nincs benne, a hozzá nem értők is gond nélkül elkészíthetik. Pánikra semmi ok. Ropogós tintahalra fel!


Hozzávalók 2 személyre: 6 db. friss tintahal, 2-2 evőkanál liszt illetve kukorica keményítő, só, őrölt fekete bors, pirospaprika. Olaj a sütéshez.


A tintahalat megpucoljuk. A fejét kihúzzuk a belsejével együtt, kihúzzuk belőle a hosszúkás üvegcsontot és a bőrét lehúzzuk. Nézd, itt van róla videó...





Mikor meg vagyunk a pucolással, alaposan átmossuk őket folyó víz alatt és papírtörölközőre szedjük, hogy a felesleges víz leitatódjon róluk. Ujjnyi széles karikákra felvágjuk a tintahal húsát. Egy tálba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, egy mokkáskanál sót, pirospaprikát és borsot. Összekeverjük, majd ebben alaposan megforgatjuk a tintahal részeket. A felesleget lerázzuk róla, majd máris süthetjük őket a forró olajban. Pár perc alatt ropogósra megsülnek. Konyhai papírtörlőn leitatjuk róla az olajat, majd hasábburgonyával, citromgerezddel és fűszeres tartárral forrón tálaljuk. Fenséges tengeri csemege...







2014. augusztus 20., szerda

~ REGGELI KIFLI ~


















Augusztus 20.-án, az új kenyér ünnepére rendszerint kenyeret szoktam sütni. Most szakítva a hagyományokkal, kifli készült. Finom és vajas. Elég nagy adag, de nem érdemes felezni a mennyiséget, mert a kiflik azért nem olyan nagyok. 4-5 személy bőven bereggelizik belőle. Mivel semleges az íze, így bármivel ehetjük: felvágottal, sajttal, pástétommal, hideg sülttel vagy éppen lekvárral, mézzel... Nagyon finom, könnyű kifli, köszönhetően a benne lévő tojásoknak és a vajnak. 

A mai nap nem csak ünnep számomra, hanem egy emlékezés is... Sok szeretettel gondolok Édesanyámra, aki ma töltené be a 70. életévét... Az Ő kis megsárgult füzetéből való ez a régi recept.


Hozzávalók 32 db. kisebb kiflihez: 65 dkg átszitált liszt, 1/4 kocka friss élesztő, 2 evőkanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 csésze + 1/2 pohárka tej, 3 tojás, 5 dkg puha vaj. Kenéshez: 5 dkg puha vaj.


Az élesztőt egy fél pohárka langyos tejben elkeverjük egy csipetnyi cukorral. Felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet keverő tálba tesszük, hozzáadjuk a langyos tejet, a tojásokat, a vajat, a cukrot, a sót, a végén a felfutott élesztőt. Rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Mikor szép hólyagos a tészta és elválik a kezünktől, akkor liszttel meghintjük a tetejét és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, majd elfelezzük a tésztát. 




Egyenként kinyújtjuk őket egy nagy kerek lappá. A tetejüket megkenjük a puha vajjal és kőrvágó késsel felvágjuk 16 cikkre.




A szélesebb részüknél fogva szorosan feltekerjük és kifli alakúra formázzuk a tészta darabokat. 






Konyharuhával letakarva a tepsiket, még pihentetjük a tésztát kb. 20 percig. 





Közben a sütőt előmelegítjük 175-180 C-ra. Mikor a kiflik megkeltek egy kissé, máris mehetnek a forró sütőbe sülni. Szép pirosra megsütjük őket. Langyosan adjuk asztalra.







2014. augusztus 6., szerda

~ SAJTOS ROLÓ ~
















Ez az én örök és állandó kedvenc sós süteményem, a Sajtos roló... Egyszerűen imádom. Képes vagyok hazafelé félre állni, és bemenni a kedvenc cukrászdámba itt Érden, hogy egyek egy finom sajtos rolót. Mert tudom, hogy ott, azon a bizonyos helyen, nagyon finom, és mindig friss... Sajnos volt szerencsém már kóstolni pocsék és ehetetlent, amiben sajt szinte nem is volt, csak sótlan tömény margarin. Köze nem volt a finom süteményhez... De most itt ez a remek, házi változat.


Hozzávalók 12-14 db. rolóhoz: 1 csomag leveles tészta, 1,5 dl tej, 2 tojás sárgája, 3 csapott evőkanál liszt, 25 dkg reszelt Trappista sajt, 1 mokkáskanál só, 5 dkg tea vaj. A lekenéshez: 1 tojás sárgája.


A leveles tésztát lisztezett lapon vékony téglalappá kinyújtjuk, majd kőrkéssel felvágjuk 2-3 cm vastag csíkokra. A fém rolóformákat olajos papírral átkenjük, majd feltekerjük rá a tésztacsíkokat. A tekerésnél ügyeljünk arra, hogy a tészta szélek fedjék egymást. A kész tekercseket egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd a tetejüket lekenjük a felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben 175 C-on pirosra sütjük a tészta hengereket. Sütés után még melegen lehúzzuk a rolókat a formákról. Kihűtjük. Míg sül a tészta, addig elkészítjük a sajtkrémet. A tejet lábosba töltjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet és a sót, és állandó kevergetés mellett, sűrű krémet főzünk belőle. Mikor az alap elkészült, hozzáadunk 20 dkg reszelt Trappista sajtot és azzal is addig keverjük a krémet, míg teljesen elolvad benne és krémessé válik. Kihűtjük, majd habosra keverjük a vajjal. A kész krémet habzsákba töltjük és megtöltjük vele a rolókat. A rolók végeit a maradék reszelt sajtba mártjuk. Frissen, ropogósan tálaljuk.








2014. augusztus 4., hétfő

~ ESZTER SZELET ~















Öt éve sütöttem utoljára ezt a süteményt... Pedig nagyon finom. Nem is értem, hogy miért került a feledés homályába... Igaz nem egy egyszerű sütemény, de aki jól forgatja a habverőt, annak ez sem jelenthet nagy akadályt. Elég sok íz van benne, úgy hogy egy ízbombának számít. Ha kerek tortaformában sütjük, akkor nagyon dekoratív torta is válhat belőle. Aki szereti a csokoládé, a kávé, és a gesztenye harmonizáló ízét, annak ez a sütemény, biztosan a kedvencévé válik...

Piskóta hozzávalói:  6 db tojás, 16 dkg cukor, 15 dkg liszt, 3 dkg keserű kakaópor, 2 evőkanál tortadara, 3 evőkanál olvasztott teavaj, 1/2 cs. sütőpor.

I. Krém: 20 dkg keserű csokoládé, 5 dkg teavaj, 1 vaníliás cukor, 250 gr.-os Mascarpone fele, 2 dl tejszín.

II. Krém: 25 dkg gesztenyepüré, 5 dkg vaj, a mascarpone másik fele, 2 dl tejszín, 1 korty rum vagy pár csepp rum aroma.

Továbbá: 2 dl lefőtt feketekávé, kb. 20 db babapiskóta.

A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat és elkeverjük. A lisztet elvegyítjük a sütőporral a kakaóporral és a tortadarával, majd ezt is hozzákeverjük a tojásos masszához. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd lazán beleforgatjuk a kakaós piskótamasszába. Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsi méretű tepsit, a piskótamasszát beleöntjük, egyenletesen elsimítjuk, majd 180-200 C-on, 15 perc alatt készre sütjük a piskóta alapot. /Megjegyzés: Most egy 20x30 cm-es tepsiben sütöttem és lapjában vágtam ketté a piskótát. Így is remekül működött.. /A kisült piskótát keresztben elfelezzük, hűlni hagyjuk. Az I. krémhez a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. Mikor már nem meleg, beledobjuk a fagyos vajat, a vaníliás cukrot, és addig keverjük míg egyenletes krémet nem kapunk. A tejszínt kemény habbá verjük. Először a mascarponét keverjük az olvasztott csokiba, utána pedig a felvert habot. Lazán addig keverjük, míg kemény állagú krémet nem kapunk.
A II. krémhez a gesztenyepürét kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a mascarponét, a rumot és a felvert tejszínhabot. Addig keverjük míg egyenletes krémet nem kapunk.
A sütemény összeállítása: A piskóta egyik felére, rákenjük a csokoládés krémet, kirakjuk hézagosan, lefőtt feketekávéba mártott babapiskótával, erre kenjük a gesztenyés krémet, majd befedjük a süteményt a másik piskótalappal. Kissé lenyomkodjuk, az oldalán a krémet szépen elkenjük. Érdemes a gesztenyés krémből két kanállal félre tenni és ezt kenni a sütemény tetejére. Hűtőben 3-4 óra alatt kifagyasztjuk, majd hosszúkás szeletekre felvágva tálaljuk.