"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2025. február 9., vasárnap

~ÁFONYÁS TÁPIÓKA PUDING MÉZ KEKSSZEL~

 




















Amióta megkóstoltam a tápiókát, azóta rendszeresen használom. Sós ízesítéssel még nem próbáltam, de desszertként nagyon szeretem. Főleg pohárdesszertként. Mivel volt itthon áfonyám és az ünnepekről megmaradt mézes kekszem, ezt a desszertet álmodtam meg velük. Nagyon kellemes, nem nehéz édesség. Egy tartalmas ebéd után, kiváló választás. 


Hozzávalók 4-5 személyre: 1 csésze víz, 1/2 csésze tápióka gyöngy, 300 ml. tej és tejszín keveréke, ízlés szerint kanál 3 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só. Áfonyaszósz: 1 csésze áfonya, ízlés szerint cukor, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál zselatin, kb. Kekszalap: 15 db. mézes kekesz, 1 evőkanál vaj.


A tápiókát kisebb lábosba szórjuk és leöntjük a vízzel, majd amikor megduzzadt, ráöntjük a tejes keveréket is. Melegíteni kezdjük, majd ízesítjük a csipet sóval és a kétféle cukorral. Lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg pudinszerűvé nem sűrűsödik. Lefedve, langyosra kihűtjük. A kekszet aprítóban lezúzzuk, majd az olvasztott vajjal elkeverjük. A desszertes poharak aljába elosztjuk a kekszmorzsát és lenyomkodjuk simára. A langyos tápiókapudingot rákanalazzuk a keksz alapra. Az áfonyát löblítjük és egy kisebb lábosba szórjuk. Hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és felfőzzük. Közben a zselatint egy kevés vízzel leöntjük és megvárjuk, amíg megduzzad. A zselatint az áfonyalekvárhoz keverjük és megvárjuk, amíg felolvad benne. Ezt a kész lekvárt a tápiókára kanalazzuk. Tálalásig behűtjük a desszertet. Díszíthetjük egy kevés tejszínhabbbal és áfonyaszemekkel. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése