"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. április 28., szerda

~ SOMLÓI ÉDES TÖLCSÉRBEN ~

 

 

 

 

 

 

 



 Egy finom desszert az édes tölcsérhez... Ha nem akarsz a házi tölcsérrel bajlódni, akkor vegyél egyszerűen csak a cukrászdába párat, és máris tálalhatod ezt a desszertet. Érdemes tálalás előtt betölteni a tölcséreket, hogy ropogósak maradjanak, ne szívják magukba a krém nedvességét. Kézben tartva mint egy fagylaltot, úgy élvezhetjük a somlói mesés ízét. Látványos és nagyon finom!


Hozzávalók: 3 tojásból sütött kakaós piskóta lap, 1 csésze dió, 5-6 kanál sűrű házi baracklekvár, 2-2 kanál tej és rum, 1 csomag csokoládés pudingpor, 500 ml tej, 1 kanál fagyos vaj, 1 mokkáskanál vanília esszencia, csipet só. Tálaláshoz: édes tölcsér, vágott dió, reszelt étcsokoládé, kókuszreszelék. 


A pudingot megfőzzük a tejjel, ízesítjük a csipet sóval és a vaníliával. Amikor elkészült, hozzákeverjük a fagyos vajat és néha átkevergetve, langyosra kihűtjük. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és késsel megvágjuk darabosra. Egy nagyobb tálba összekockázzuk a piskótát, 1-2 kanál tejjel és rummal lelocsoljuk, majd hozzá keverjük a langyos pudingot. A végén hozzáforgatjuk a diót és a lekvárt, de ezzel már csak óvatosan. Hűtőben kihűtjük az egészet. Tálaláskor kiskanállal megtöltjük a krémes-diós piskótával az édes tölcséreket, majd megszórjuk a tetejüket, dióval, reszelt étcsokoládéval és egy kis kókusszal. Máris tálaljuk.


 
 


2021. április 26., hétfő

~ ÉDES TÖLCSÉR ~

 

 

 

 

 

 

 


 

 
 
 
Lassan jön a nyár, lehet házi fagylaltokat készíteni. Viszont ha van fagylalt, akkor bizony tölcsér is kell hozzá. Nem mondom, hogy túl egyszerű mutatvány, de érdemes kipróbálni. Igazi cukrászdai, édes tölcsér íze van. Megérte vele pepecselni, mert nagyon finom. Rutinosnak kell lennie az embernek a készítése közben, mert baromi gyorsan szárad és törik. Viszont ha belejövünk, akkor lehet ráállni a sorozatgyártásra. Most csak a tölcséreket hoztam, de hamarosan meg is lesznek töltve majd. Annyit elárulok, hogy még nem fagyival, hanem valami mással, de ez legyen meglepetés...


Hozzávalók 8 tölcsérhez: 2 tojás fehérje, 1/2 csésze cukor, 1 csipet só, 2-2 kanál olvasztott vaj, víz és tej, 1 mokkáskanál vanília esszencia, 1/2 csésze liszt.


Először a tölcsér massét készítjük el papírból és alufóliából. Szép kúp formája legyen, mert majd erre tekerjük rá a forró tésztát. A sütőt előmelegítjük 180 C°-fokra. a tojásfehérjéket a cukorral addig keverjük, amíg szép fényes, de folyós massza nem lesz. Ez után hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan kidolgozzuk. Sűrű, de folyós masszának kell lennie. Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd egy kicsi merőkanálla, tojásnyi adag tésztát teszünk a papírra, amit kanállal kb. 15 cm-es körré kenünk el. Csak két adagot csinálunk egyszerre. Kb. 5-8 perc alatt kisütjük a tésztalepényeket. Akkor jó, ha szélei elkezdenek szépen megbarnulni. Ez után jön a neheze, mer most nagyon gyorsan kell dolgoznunk. Egy lapos kiszedővel elválasztjuk a tésztalepényeket a papírtól, majd máris szorosan feltekerjük a fóliás kúpokra. Egy perc alatt megszárad, majd lehúzzuk őket a formákról. Ezt addig folytatjuk, amíg az alapanyag tart. Kb. 8 tölcsérre elég ez az adag. A kész tölcséreket száraz helyen tároljuk a felhasználásig. 



 


 

2021. április 24., szombat

~ ROPOGÓS TRAMEZZINI ~

 

 

 

 

 

 


 

 



 


A Tramezzini az olaszok egyik legkedveltebb snack kenyere. Hófehér, pille puha és héj nélküli. Nem mondom, hogy baromi egészséges, mert nem, ugyanis fehér lisztből készül, mármint a klasszikus fajtája. Szuper szendvics alap, tölthetjük szendvicskrémekkel, felvágottakkal, sajtokkal, jó sok salátával. Viszont ha megdorgáljuk őket egy kis sodrófával, akkor fel i tudjuk őket tekerni. Most is ez történt vele, sőt még vajban meg is sültek. A tölteléke gomba és Cheddar sajt. A gomba a Chef Gomba jóvoltából került a konyhámba, amit ezúton is köszönök. Szóval, ha szeretnél egy kicsit változtatni a melegszendvics fogalmán, akkor kóstold meg ilyen formában is. A ropogós kenyérrudak olvadozó sajtot tartalmaznak a gomba finom zamatával. Jó sok salátával és majonézzel, igen laktató reggeli vagy uzsonna lehet.

 

Hozzávalók: 1 csomag Tramezzini kenyér, 250 gr. csiperke gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 kanál olaj, só, őrölt fekete bors, grill fűszerkeverék, 150 gr. vörös Cheddar sajt szeletek, 50 gr. vaj. Továbbá: zöldsaláta keverék, majonéz.

 

 A gombát folyóvíz alatt leöblítjük, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk a felesleges vizet. Vékony szeletekre felvágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd lesütjük rajta a gombát. Lényeg, hogy magas legyen a hőmérséklet a serpenyő alatt, hogy a gomba ne párolódjon, hanem inkább piruljon. Ízesítjük a gombát a fűszerekkel és az áttört fokhagymával. Mikor szépen lepirultak a gombaszeletek, félre húzzuk és kihűtjük. A kenyérszeleteket sodrófával kilapítjuk. Óvatosan tegyük, hogy ne szakadjanak el sehol a szélek.



A szeleteket félbe vágjuk, majd mindegyik kockára teszünk egy-egy szelet sajtot és sült gombát.



Szorosan feltekerjük őket.


 


Amiben a gomba sült serpenyőt egy papírral áttöröljük, majd dobunk bele vajat. Felhevítjük és a kenyértekercseket körben megpirítjuk benne. A kész ropogós kenyérrudakat sok salátával és majonézzel frissen tálaljuk.


 


 


2021. április 22., csütörtök

~ MÁKOS GRÍZGOMBÓC VANÍLIAMÁRTÁSSAL~

 

 

 

 
 
 

 

 

 
 
 
Gyerekkorom kedvenc eledel volt a tejbegríz. Anno kakaóporral, most csakis fahéjjal. Viszont a tejbegríz nem csak tejben főtt állapotában lehet desszert, hanem másféle aspektusban is remek édesség készülhet belőle. Ha hagyjuk, hogy megdermedjen, formázhatóvá válik és ezerféle burkolattal tehetjük tányérra. Volt, hogy pirult morzsában lett meghempergetve, most viszont gombóccá lett pödörve és mákos köpenyt kapott. Ja, és nem ejtettem szót még a selymes vanília szószról, amin helyet foglaltak ezek a puha és édes gombócok. Ha ettél még finom és harmonikus desszertet, nos ez az...


Hozzávalók 4 személyre: 600 ml. zsíros tej, 120 gr. búzadara, 2 tojás sárgája, 6 csapott kanál cukor, 1/4 mokkáskanál só, 2 evőkanál puha tea vaj. Továbbá: 1/2 bögre darált mák, porcukor. Vanília mártás: 600 ml. tej, 3 tojás sárgája, 2 púpos evőkanál étkezési keményítő, 1 csipet só, 2 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint porcukor. 


Első körben a grízt készítjük el. A vaj kivételével az összes többit egy lábosba tesszük és állandó kevergetés közben, sűrűre megfőzzük. Ha elkészült, lehúzzuk a tűzről és még melegen belekeverjük a puha vajat. Lefedjük egy frissen tartó fóliával, hogy ne bőrösödjön meg és teljesen kihűtjük. Míg hűl a gríz, addig elkészítjük a vanília mártást. A hozzávalókat egy lábosba tesszük és sűrű, krémes állagot főzünk belőle állandóan kevergetve. A szószt a tálalásig melegen tartjuk. A mákot megdaráljuk és összekeverjük ízlés szerint porcukorral. A masszából vizes kézzel gombócokat készítünk és meghempergetjük őket a darált, porcukros mákban. Tálaláskor vanília mártást teszünk a tányérra, ráültetjük a mákos grízgombócokat és porcukorral megszórva kínáljuk.
 
 
 

 


 

2021. április 21., szerda

~ OLASZ PADLIZSÁNRAGU GOMBÁVAL~

 

 
 

 


 

 


 

Van úgy, hogy napokig nem eszünk húst, valahogy jól esik nélküle. Ez az olaszos beütésű zöldségragu tökéletes és kímélő egy laza ebédre vagy akár vacsorára is. Padlizsán és gomba az alapja, meg persze a zamatos koktél paradicsom. Pillanatok alatt elkészül, mire a tészta megfő, a ragu is kész. Jó sok sajttal a tetején, mesés, zamatos fogás. 

 

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagyobb padlizsán, 350 gr. csiperke gomba, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3-4 kanál olaj, 1 doboz sűrű paradicsomszósz, 1/2 csokor vágott petrezselyem, 3-4 levél friss bazsalikom és borsmenta, 1 bögre koktél paradicsom, só, bors, kakukkfű. Tálaláshoz: 1 csomag spagetti tészta, 1 bögre reszelt parmezán sajt.

 

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd megpirítjuk benne a felkockázott hagymákat. Mikor szépen lepirultak, hozzáadjuk a tisztított és apró kockákra felvágott padlizsánt és gombát. Kevergetve lesütjük. Mikor kissé összeestek a zöldségek, hozzáadjuk a vágott koktél paradicsomokat, a fűszereket, a paradicsom szószt és a vágott friss levél fűszereket is. Lefedve összepároljuk az egészet. Jó sűrűnek kell lennie a ragunak. Spagettivel és reszelt parmezánnal tálaljuk.