"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2019. augusztus 21., szerda

~ TÚRÓ MOUSSE TORTA... avagy boldogság nyolc szeletben ~










Hosszú hétvége, Ünnep, nyár, napsütés, pihenés, tortasütés... Nagyjából így lehet fémjelezni az elmúlt pár napot. Tikkasztó meleg, de ha arról van szó, hogy boldogságot tudunk adni, akkor nem számít hőmérséklet, nyugodtan mehet a sütő akár max hőfokon is. Egy kedves embernek készült a torta, aki sérült és fogyatékkal él. Ő, Timike. Ámbár felnőtt, de mégis gyerek. Minden apróságnak nagyon tud örülni, főleg egy figurás tortának. Mivel nagy cicarajongó, nem is volt kérdés, ki üljön majd a torta tetején. Persze, hogy egy macsek, tuti bájjal... Maga a torta pedig túró mousse tölteléket kapott és most különösen nagyon finomra sikeredett. Szívből készült szívesen. Zsúrtorta méret, ezért ha többet szeretnénk mint nyolc szelet, akkor duplázni kell a mennyiségeket.


Hozzávalók a piskótához: 3 db. tojás, 30 gr. cukor, 30 gr. liszt, 3 kanál víz, 1 csipet só, 1 kiskanál sütőpor. Töltelék: 250 gr. friss tehéntúró, 250 gr. mascarpone, 4-5 evőkanál porcukor, 1 kiskanál vanília esszencia, 200 ml. tejszín, 1/2 citrom / bio /reszelt héja és leve, kb. 8 db. babapiskóta, kevés tej. Bevonáshoz: 500 gr. fehér fondan, ételszínezék.


Először a piskótát sütjük meg. Ehhez a sütőt bekapcsoljuk 180 °C-fokra. A tojásokat megmossuk majd szétválasztjuk. A sárgájákat fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vizet, a vaníliát. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tojássárgájákhoz keverjük. A fehérjéket kemény habbá felverjük a csipet sóval, majd a habot lazán beleforgatjuk a lisztes masszába. Egy zsúrtorta méretű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk, majd a masszát beleöntjük. A piskótát kb. 18-20 perc alatt megsütjük a forró sütőben. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e. Mikor elkészült, rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Lapjában három részre vágjuk a piskótát.
Míg sül és hűl a piskóta, addig elkészítjük a tölteléket is. A túrót, a mascarponét, a porcukrot, a citrom reszelt héját és levét egy tálba tesszük és villával elkeverjük. A tejszínt kemény habbá felverjük és lazán beleforgatjuk a túrós krémbe. Az egyik tortalapra rákenjük az 1/3 mennyiségű krémet, majd kirakjuk a tejben alaposan megforgatott babapiskótákkal. Jöhet egy újabb adag krém, a piskóta másik fele és a maradék krém. Kissé lenyomjuk, hogy egyenletes legyen a torta teteje, majd bevonjuk a kinyújtott fondannal. A díszítés ahogy kedvünk tartja... Ha nem szeretnénk a fondannal bajlódni, akkor kaphat a torta egy tejszínhabos fedést, sok gyümölccsel vagy bármilyen figurával.





Az ünnepelt...










Boldog Szülinapot Timike!






1 megjegyzés: