Akkor előbb jöjjön egy kis történelem, hogy kik is voltak azok a Cajunok... Franciaországból a 17-18. században La Rochelle kikötőjéből számos
református emigrált a mai Egyesült Államok franciák lakta területére,
melyet akkoriban Akadiának
neveztek. Majd az angolok, miután elfoglalták a területet, az ott élő,
főleg francia ajkú lakosságot áttelepítették a mai Louisiana területére.
Ők a cajunok. A cajun konyhára jellemző az egyszerűség, a francia
hagyományos és a helyi sajátosságok keveredése. Íme egy egyszerű
fűszerkeverék, amely a legtöbb cajun étel ízesítésére használhatunk.
1 evőkanál piros fűszerpaprika por
1 evőkanál, őrölt fekete bors
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál szárított oregánó
1 evőkanál cayenne bors
1 evőkanál chili pehely
1 evőkanál hagyma por
1evőkanál fokhagyma por
1 evőkanál őrölt kömény
1 evőkanál só
A fűszereket egy tálba tesszük, jól elkeverjük és máris felhasználhatjuk az adott recepthez.
A fűszerkeverékben megforgatott és megsütött hús, kap egy olyan íz kombót, amitől szinte megvadulnak az ember ízérzékelői. Kellemesen füstös és csípős, igazi ételkülönlegesség.
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg csirkemell filé, 1 adag Cajun fűszerkeverék, 3-4 evőkanál olaj, 1,5 bögre vadrizs keverék, 3 bögre hús alaplé vagy víz, 1/2 citrom leve, 1-1 piros, illetve sárga húsú kaliforniai paprika, 1/2 marék vágott bazsalikom levél vagy petrezselyemzöld.
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, ferdén nagyobb darabokra felvágjuk és egy kevés olajjal átkenjük. Egy kisebb tálba szórjuk a Cajun fűszerkeveréket és húsdarabokat megforgatjuk benne. A kétféle színű paprikát azonos nagyságú, kisebb kockákra felvágjuk, a rizst pedig szűrőben leöblítjük. Egy nagyobb serpenyőbe felforrósítjuk az olajat és a húsdarabok minden oldalát lepirítjuk benne. Mikor szépen megpirultak a húsok, kivesszük őket a serpenyőből és a visszamaradt zsiradékra szórjuk a rizst a paprika kockákkal együtt és " csikorgóssá" sütjük benne. Ha maradt volna vissza a fűszerkeverékből a végén azt is rászórjuk a rizsre és felöntjük az alaplével, hozzá adva a citromlevet is. Megvárjuk míg felforr, majd visszatesszük a rizsre az elősült húsdarabokat. Lefedjük, mérsékeljük alatta a tüzet és az egészet készre pároljuk. Mikor megpuhult a rizs és a nedvességet magába szívva pergőssé vált, akkor elkészült az étel és máris tálalhatjuk a vágott korianderrel vagy petrezselyemmel megszórva. Nagyon finom, fűszeres ételkülönlegesség.
Nagyon köszönöm az infot. A zenét ismertem, de nem tudtam, hogy reformátusok voltak eredetileg.
VálaszTörlés