"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2012. május 29., kedd

MÁKOS KOCKA ÉS GYEREKNAP...














Nem tudom elégszer leírni, hogy szeretem a MÁKOS sütiket... Számtalan formában készítettem már, ilyen-olyan süteményben, de még mindig van új a nap alatt számomra is. Ezt a receptet a "Mindmegette" oldalán találtam, és meg kell mondjam, hogy kitűnő recept. A tésztájával nagyon könnyű dolgozni, szinte terült magától, a tölteléke pedig ízletes, nem száraz nem tömény, úgy hogy ez egy perfekt sütemény. Vendégségbe sütöttem és annyira ízlett a háziaknak, hogy minden zokszó nélkül megjegyezték, hogy ha már mindneki vett már, akkor eltennék a tálat, mert szeretnék ha maradna a sütiből...! :o))) A reggeli kávéhoz elengedhetetlen lesz majd... A lelkemre kötötték, hogy ha haza érünk, még azon melegében nyomtassam ki a receptjét, nehogy szem elől tévesztődjön...Szóval, aki szereti a mákos dolgokat, az minden képen próbálja ki, biztos nem fog csalódni benne.


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt, 20 dkg Rama margarin, 18 dkg porcukor, fél csomag sütőpor, 1 tojás sárgája
  • tejföl, amennyit felvesz, hogy könnyen nyújtható legyen (kb. 1-2 evőkanálnyi), csipet só.
  •  
  • A töltelékhez:: 
  •  
  • 20 dkg porcukor, 17 dkg darált mák, 17 dkg liszt, fél csomag sütőpor
  • 8 dkg puha Rama margarin, 1 egész tojás, fél citrom leve és reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipet só.
  •  
  • Valamint:
  • pikáns lekvár az alsó lap megkenéséhez, tojásfehérje a kenéshez.


A tészta hozzávalóiból pite tésztát gyúrunk, majd elfelezzük. 






Az egyik tészta adagot egy vajazott-lisztezett kb. 25x35 cm-es tepsibe nyújtjuk. A lapot megkenjük egy kevés barack lekvárral. Ez után elkészítjük a tölteléket. A vajat, a tojást és a kétféle cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk felváltva a mákot, a lisztet, a sütőport, a citrom levét és reszelt héját, a tejet és a csipet sót. Habosra keverjük a mákos tölteléket. Ezt töltjük rá a tepsiben lévő lekváros tészta lapra. 






A másik tészta adagot is kinyújtjuk és a mákos töltelékre tesszük. A süteményt villával megszurkáljuk és a maradék tojásfehérjével lekenjük. Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 40-45 percig sütjük a sütemény. A sütés végeztével érdemes tűpróbát végezni, hogy valóban át sült-e... A tepsiben langosra hűtjük, majd felkockázzuk. Tálra rendezzük a kockákat és porcukorral meghintve tálaljuk a mákos süteményt.





És pár kép a lányokról, ahogy a gyereknapot eltöltötték a szomszédban...Amíg mi felnőttek koktéloztunk és grilleztünk, ők pancsoltak ezerrel. A fiúk összeállították a lávaköves grill-kocsit, a lányok terítettek és salátát gyártottak...Volt finom orjaleves, grill hús, csípős grill kolbász, saláta, pirítós kenyér és koktél. Nem tudom mi a neve a koktélnak amit ittam, csak azt tudom, hogy nagyon finom volt : jég, Ciontreau likőr és ananászlé...Mennyei!



Kész a grill-kocsi...





Jöhettek a húsok...Csirkemell, karaj, grill kolbász...
Először a fóliában párolódva, aztán a forró köveken sülve.












 A kutyák is szimatoltak ezerrel...





A lányok pedig a vízben őrjöngtek egész nap...Úszott az egész téli kert...
























Illéskrisz Konyhája




14 megjegyzés:

  1. Szóval a vendégsüteményt eltették a vendégek elől :-D)))

    Látom, nem sajnáltad belőle a mákot, így a jó!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó kis süti, elmentem és sort kerítek rá az biztos! Látom jól érezték magukat a csajok :D

    VálaszTörlés
  3. Gyengém a mákos:)Nagyon éltek a lányok:)

    VálaszTörlés
  4. Ezt én is elmentem,nagyon szeretem és bizony már régen ettem. Jó napotok volt, örülök neki:)

    VálaszTörlés
  5. Imádom a mákost, nekem is van egy csodafinom, már sokan megsütötték, köztük Anikó (Zsanuária). :)) A tiéd is isteni lehet ezzel a lekvár réteggel! A lányokat nagyon irigylem, ennyit pancsolni önfeledten! :D A grill kocsi fantasztikus, biztosan nagyon finom volt minden!! :))

    VálaszTörlés
  6. Mákimádó vagyok én is, feltétlenül kipróbálom, istenien néz ki:) Remekül szórakoztak a lányok, Jancsid meg egy Aranyember, szuper lett a grillkocsi, sütögethettek kedvetekre:)

    VálaszTörlés
  7. Mák jöhet minden mennyiségben, de csak a finom grillhusik után, mert most azokra is beindultam...:))

    VálaszTörlés
  8. Lányok!

    Köszönöm a hozzászólásokat! A mákos tényleg nagyon finom volt, a grill-kocsi a vendéglátóké, csak összerakni segítettünk. Olyan volt mint a legó...a gyártó nem arra ment ki, hogy ki tudja minél gyorsabban, hanem hogy minél lassabban összeszerelni...:o) Legalább két óra volt, pedig elég kreatív a párom...viszont a végén tökéletesen megsültek a húsok! :o)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jó hétvégétek volt!! A lányok nagyon élvezték a pancsolást - nem csodálom! ...és persze jókat lakmároztatok. :P

    VálaszTörlés
  10. Igen, a kalandos hétvégék nagyon szuperek, csak kár hogy olyan gyorsan eltelik...Olvastam, hogy nálatok is jól telt... :o)

    VálaszTörlés
  11. Szia Krisz!! :) Elkészítettem ezt a szueprfinom mákos csodát a 7. blogskóstolóra :) A kollégáimnak és nekem is nagyon ízlett, mindenkinek csak ajánlani tudom. Nagyon köszönöm! :)
    Emese

    http://baklavariacafe.blogspot.hu/2013/01/makos-kocka-blogkostolo-7-fordulo.html

    VálaszTörlés
  12. Kedves Kriszti! Szeretnem megsutni a sutemenyed, viszont kulfoldon, ahol elek nincs margarin, vajjal keszitek mindent. Tudnal segiteni, hogy milyen aranyban helyettesithetnem, hogy hasonlo sikert arathassak vele? :) Koszonom szepen! Zsuzsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan annyi vajjal készítheted, még finomabb lesz. Én is áttértem a vajra, a margarinról nem sok jót lehet mostanában hallani... Jó sütést, remélem szuper finom lesz!!!

      Törlés
    2. Koszonom a gyors valaszod! Bizom benne en is! Neki is latok! :)

      Törlés