"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2011. november 13., vasárnap

MANDULÁS KÖRTE PITE














A kertünk legfinomabb őszi gyümölcse, ez a csodás körte. Alig vártam, hogy megérjen és megörvendeztessen minket a finom, édes ízével. Nem sok van belőle, úgy hogy csínján kell bánni velük. Vagy a fáról frissen leszakítva, vagy ilyen illatos, fűszeres piteként megsütve fogyasztjuk el. Nagyon finom, igazi délutáni sütemény, egy csésze tea mellé...




Hozzávalók: 3 körte, 6 dl víz, 15 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, 1 citrom. Tészta: 25 dkg liszt, 3 dkg cukor, csipet só, 13 dkg vaj, 1 tojás, reszelt citromhéj. Töltelék: 12 dkg vaj, 8 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg darált mandula, csipet só.


Először a körtéket készítjük el. Meghámozzuk őket, hosszában félbe vágjuk, majd karalábé-vájóval kiszedjük a magházukat. 




A felezett körtéket citrommal átdörzsöljük, majd kisebb lábosba tesszük. Ráöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a kinyomott citrom levét és a fűszereket. Felforraljuk. Forrástól számítva, lassú tűzön, 20 perc alatt megpároljuk. A levében hagyjuk kihűlni. Érdemes előző este megfőzni, így nem kell várni, hogy kihűljön. Ha kihűlt, lecsöpögtetjük, törlőkendőre tesszük és felesleges vizet leitatjuk róla. Éles késsel beirdaljuk a körték tetejét. Ezután összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, majd letakarva, fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.




Összeállítjuk a krémet. A kétféle cukrot habosra keverjük a vajjal, hozzáadjuk a csipet sót és a tojásokat, majd azzal is jól elkeverjük. A végén hozzászórjuk a darált mandulát is. Krémet keverünk belőle. A tésztát lisztezett alapon vékonyra nyújtjuk. Kivajazunk és lisztel meghintünk egy kerek pite formát, bele simítjuk a tésztát, majd a széleit levágjuk. Villával megszurkáljuk, és 165 C-on 15 perc alatt elősütjük a tészta alapot.





 
Mikor félig megsült, akkor rákenjük a mandulás krémet, bele ültetjük a krémbe a fél körtéket, kissé belenyomjuk, majd vissza tesszük a sütőbe sülni. 




Kb. 40-45 perc alatt készre sütjük a pitét. Langyosra hűtjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.







ILLÉSKRISZ KONYHÁJA

10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom pite. Ezt biztosan a családom is szeretné.

    VálaszTörlés
  2. Megint egy szuper finomság és a beállítás is gyönyörű, mint mindig. :)

    VálaszTörlés
  3. Mandulás!!! Mmmmmm, istenien hangzik! Olyan szép lett, nem is vártam mást tőled! :) Micsoda napsütés van nálatok is! Van is mandulám, délután megsüthetném..., csak időm legyen! :D

    VálaszTörlés
  4. Csodás:) mandulában és körtében nem szenvedek hiányt,időm is van, csak úgy tele vagyunk, most pár napig nem sütök.A képek is szuperek.

    VálaszTörlés
  5. Fantasztikusan gyönyörűséges...hova fokozzam még? :)

    VálaszTörlés
  6. Már megint gyönyörűségeset alkottál.

    VálaszTörlés
  7. Mrita!

    Ha szeretitek a mandulás dolgokat, akkor ezt a receptet ki ne hagyd! Még én is meglepődtem, hogy milyen finom...:o)))

    Petra!

    Köszönöm! Nem mindig sikerül ilyen szépre a fotó... Most szerencsém volt.

    Bianka!

    Köszönöm! :o))

    Barbi!

    Ó, köszönöm! Igen, csodálatos idő volt délelőtt!
    Süsd meg, nem fogsz csalódni benne!!

    Trollanyu!

    Igen, azt láttam, hogy mostanában sokat sütöttél, de egyszer érdemes megsütni, mert tényleg nagyon fincsi! :o))

    Adél!

    De kedves vagy! Köszönöm!

    Mónika!

    Köszönöm!! :o))

    VálaszTörlés
  8. KOSZONOM HOGY FELIG MEGSULTET IS A GEPRE TETTED!isteni ize lehet, de a Villad!!!hat az v.mi csodalatos es pont megy ehhez a tortahoz. judit

    VálaszTörlés