"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2023. november 19., vasárnap

~ SPENÓTOS MINI PALACSINTA ~

 





















A kolléganómtől kaptam frissen szedett spenótot. Én nagyon szeretem, így nem is volt kérdés, hogy valami nagyon finomat készítek belőle. A spenótfőzelék elég elcsépelt étel, bár én imádom, de sokkal több étel is készülhet belőle. Tésztába gyúrva zöld metélt készülhet, de mehet lasagneba, palacsintába, töltelékbe, vagy netán ha nagyon merészek lennénk, akár piskótába is. Most palacsinta lett belőle. Nagyon finom és különleges. Fő vagy előételként is remek fogás.



Hozzávalók: 350 gr. friss spenót, 2 tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 5 dl kristályvíz, kevés olaj, csipet só. A besamel mártáshoz: 3 evőkanál olaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, csipet szerecsendió. Továbbá: reszelt parmezán sajt, 1 marék pirított, vágott dió.


A spenótot leszárazzuk, alaposan megmossuk, majd enyhén sós vízben, öt perc alatt készre főzzük. Leszűrjük és jól lecsöpögtetjük. Elfelezzük a párolt spenótot, az egyik felét kevés tejjel botmixerrel pürésítjük és hozzákeverjük a palacsinta tésztájához. A palacsintához tálba tesszük a tojásokat majd a tejjel, a vízzel és a csipet sóval felkeverjük. Lassanként hozzákeverjük a lisztet és a pürésített spenótot. Ebből a tésztából 10-12 cm átmérőjű palacsintákat sütünk ki. Ha végeztünk a sütéssel, a palacsintákat letakarjuk, hogy ne száradjanak ki. Ezután elkészítjük a besamel krémet. Olajat hevítünk, hozzáadjuk a lisztet és állandóan kevergetve zsemleszínűre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az áttört fokhagymát és felöntjük a tejjel, majd állandóan kevergetve besűrítjük a mártást. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. Mikor besűrűsödött, hozzáadjuk a maradék spenótot és botmixerrel az egészet krémesre keverjük. A palacsintákat a krémmel felváltva lerakjuk egy tányérra. Személyenként 4-5 db. legyen a tányéron. A kész palacsinta tornyok tetejére krém, valamint reszelt parmezán és pirított dió kerül. Melegen tálaljuk. Kiváló elő étel.






2023. november 11., szombat

~ KIJEVI KRÉMES ~

 






















 Nagyon rég sütöttem tepsis süteményt, ezért éppen itt volt már az ideje. Ezt a krémest már régóta terveztem megsütni, de valahogy ez idáig váratott magára. Ez olyan régimódi nagymama féle sütemény. A lapokat külön kell megsütni tepsi hátán, erre csak a mamák voltak képesek, ennyit macerálni a konyhában. Végül is megéri a fáradtságot, mert baromi finom sütemény, tele pirult dióval és puha, selymes vanília krémmel. Pihentetni muszáj, ezért is kissé hosszadalmas, mire élvezhetjük az ízeit. Süsd meg, megéri! Ünnepi desszert, főleg, hogy most közeleg az év vége.


Hozzávalók a tésztához: 400 gr. liszt, 120 gr. porcukor, 80 gr. tea vaj, 1 tasak sütőpor, 1 csipet só, 4 tojás sárgája, 1/2 pohár tej. Továbbá: 5 tojás fehérje, 120 gr. porcukor, 250 gr. vágott dió. Kém: 500 ml. tej, 5 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája, 200 gr. puha vaj, 120 gr. porcukor.


A tészta hozzávalóit tálba mérjük, majd tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva, 1 órára a hűtőbe tesszük dermedni. Mikor lehűlt, 3 részre osztjuk a tésztát és egyenként kb. 20x30 cm-es lapokká nyújtjuk ki lisztezett zsírpapíron. A tojásfehérjéket habbá verjük a porcukorral, majd kiadagolva 3 részre, rákenjük a nyers tésztalapokra, a vágott dióval pedig megszórjuk a habok tetejét. Egyenként megsütjük őket kb. 15 perc alatt 180 C°-fokos sütőben. A megsült, kész lapokat kihűtjük. Míg sülnek a tésztalapok, addig elkészítjük a krémet. A tejből, a lisztből és a tojás sárgájából sűrű krémet főzünk, majd kihűtjük. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral majd a főzött krémmel kikeverjük. Nincs más hátra, mint a sütemény összeállítása. Veszünk egy diós lapot, rákenjük a krém felét, majd jöhet rá egy diós lap és a krém másik fele. A végén rá illesztjük a harmadik lapot is, és kissé lenyomkodjuk a süteményt. Le fóliázzuk és 5-6 órára, vagy egy egész éjszakára pihenni tesszük. Másnapra átpuhul és mennyei finom lesz. Hosszúkás szeletekre felvágva, porcukorral meghintve tálaljuk. 








2023. október 12., csütörtök

~ TÖRÖK CSIRKÉS CSORBA ~

 



















Ősszel és télen nagyon sokszor főzök, tartalmas zöldséges leveseket. Legyen akár az krémleves vagy húsos telefazék. Nincs is jobb annál, mikor az ember munkából hazaérve, a meleg lakásban bekuckózva el nem kanalazgat egy forró tál, melengető levest. Nem csak jól esik, hanem belülről is felmelegít és jóllakat. Ez a török krémleves, kitűnő példája ennek. Zöldséges, húsos és pikáns. Nagyszerű és zseniális. Kóstold meg és élvezd a selymesen krémes levest! 


Hozzávalók 4 személyre: 350 gr. friss csirkemell filé, 2 db. sárgarépa, 1 db. fehérépa, 2 db. nagyobb sárga burgonya, 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db. nagyobb paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanálsó, 1 teáskanál fűszerpaprika, ízlés szerint chili pehely / opcionális /, 1/2 citrom leve, 1 csapott evőkanál mustár, 1 csipet cukor, 1/2 csokor vágott petrezselyemzöld, 1,5 l víz. Tálaláshoz: pirított császárzsemle szeletetek, pár csepp olíva olaj.


A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és felkaikázzuk. A csirkemellet nagyobb darabkákra felvágjuk. A lábosba szórjuk a zöldségeket, rádobjuk a húst, majd sózzuk, paprikázzuk és ráöntjük az olajat és a vizet. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg megpuhul benne minden. Mikor elkészült, a húst kiszedjük egy tányérra és két villával szálasra széttépkedjük. A levest botmixerrel krémesre mixeljük. A végén ízesítjük a levest a citrommal, a mustárral és a csipet cukorral. Végezetül mehet bele a szálasra tépkedett csirkehús és a vágott petrezselyem is. Tálaláskor olíva olajat csepegtetük rá és forrón tálaljuk, a pirított zsemleszeletekel. Élvezd! Baromi finom!








2023. október 8., vasárnap

~ SÜTŐTÖKÖS TÖK KALÁCS ~

 























 



Ősz van... Megint. Szeretem évszak. Csendes, langyos, színes, ízes. Végre itt vannak a tipikus őszi zöldségek és gyümölcsök. Alma, körte, szőlő, sütőtök, dió, mogyoró, gesztenye és társaik. Lehet sütni a pitéket, a kelt kalácsokat, a tököket és gesztenyét. Nem csodálatos?! Nincs is jobb egy finom kalács illatára ébredni, és elmajszolni egy bögre forró kávéval vagy kakaóval. Nálunk ma éppen ez történt. " Tökölődtem " egy kicsit a konyhában. Megérte... 


Hozzávalók 8 kalácskához: 300 gr. liszt, 100 ml langyos tej, 1/3 kocka friss élesztő, 150 gr. sütőtökpüré, 1 tojás, 2 kanál barna cukor, 1 csipet só, 1 csipet fahéj, 1 evőkanál puha vaj.


Az élesztőt elkeverjük a langyos tejben, amihez keverünk egy kávéskanál cukrot is. Megvárjuk amíg felfut. Addig a lisztet tálba szitáljuk, a tojást villával felkeverjük és a felét a liszthez adjuk. Mehet a liszthez még a sütőtökpüré, a cukor, a csipet só, a csipet fahéj és a felfutott élesztő is. Rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Mikor szép sima a tészta, a végén belegyúrjuk a puha vajat is. Addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Dagasztás után olajos kézzel tálba tesszük a tésztát és egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett lapra borítjuk és elosztjuk 8 egyenlő részre. Mindegyik tészta darabból gombócot készítünk. Veszünk 8 db. kb. 50 cm-es vékony pamut zsineget és jó vajas kézen áthúzzuk őket, majd tökszerűen bekötözzük a tésztagombócokat. A vajas zsinór nem fog belesülni a tsztába, így könnyedén el lehet majd távolítani a kalácsból.









Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a "tököket", majd letakarva még egy jó fél órát kelesztjük őket. Szépen megkelnek és zsinór feszülés miatt, felveszik a tök-formát. A megmaradt tojással lekenjük a "tököket" és mehetnek az előmelegített, 170 C°-fokos sütőbe sülni. Szép aranybarnára sütjük őket. Sütés után kihűtjük őket, majd ollóval átvágva a zsínórcsomókat alul és felül is, szépen óvatosan eltávolítjuk róluk a madzagokat. A közepükbe fahéj darabkákat szúrunk, szár gyanánt. Frissen tálaljuk vajjal, habos kávával vagy kakaóval.