"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2016. május 26., csütörtök

~ SUSHI / 寿司 ~















Bevallom őszintén, én valójában nem szeretem a szusit... Nem tudom megfogalmazni, hogy miért, talán az emlékeimben felidézett, először kóstolt tekercs emléke hagy maga után nyomasztó érzéseket. Abban a szusiban nyers hal volt, ami akkor taszított engem, de nagyon. Ha rá gondolok, még most is kiráz tőle a hideg. Sajnálom de ez van. Tudom az az igazi a nyers halas, de valahogy az én gyomrom nem fogadta be, akkor se és most se. Ezért tettem a mostani tekercsbe, tempura bundába sütött csirkemellet. Na, így már sima ügy volt nekem is... Megkóstoltam és jelentem: ehető! A fiam boldogan csomagolta be magának, királyi ebéd gyanánt a munkahelyére. Szerintem ma japán-partit csapnak az irodában a kolléga srácokkal. A szusi mellé került a csomagba, evőpálcika, wasabi, és szójaszósz is. Remélem nem hozok szégyent magamra és a fiúk nem fognak ferde szemmel rám nézni ezután.


Hozzávalók 4 rúdhoz: 4 Nori lap, 1 bögre szusi rizs, 1,5 bögre víz, 2 kanál rizs ecet, kevés só, 1/2 csirkemell filé, 1 tojás, 2-2 púpos evőkanál liszt illetve étkezési keményítő, kevés víz, 1 sárgarépa, 1/2 kígyóuborka, 1/2 avokádó. Továbbá: wasabi, szójaszósz.


Először a rizst főzzük meg, ízesítve a a rizsecettel és az ízlés szerinti só mennyiséggel. Ha megpárolódott a rizs, letakarva kihűtjük. A csirkemellet vékonyra felcsíkozzuk, sózzuk. A tojást tálba ütjük és hozzáadjuk a lisztet az étkezési keményítőt és egy csipet sót. Annyi jéghideg vizet töltünk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta állagot kapjunk. A csirkemellet beleforgatjuk a sűrű masszába, majd forró olajban kisütjük őket. A kisült húsokat papírtörlőre szedjük és kihűtjük. A sárgarépát megpucoljuk, majd vékony zsülienre felvágjuk és egy tálkába tesszük. Sózzuk, cukrozzuk és egy kevés ecetet csepegtetünk rá. Kevés vízzel felöntjük, magyarul saláta levet készítünk rá. Hagyjuk állni benne egy fél órát. Az uborkát vékony hasábokra felvágjuk, magházát kivágjuk belőle. Az avokádót meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük. Ha mindennel elkészültünk, akkor jöhet a szusi megformázása. A Nori lapot gyékénylapra tesszük és vizes kézzel kirakjuk a rizzsel, vékony rétegben. A hozzánk közel eső oldalra csíkban lerakjuk először az avokádót, rá a húst és a hús mellé az uborkát és a lecsepegtetett sárgarépát. A gyékénylap segítségével szorosan feltekerjük az egészet. Valahogy így: 


Kép: Pinterest

Így készítjük el a következő 3 tekercset is. Amikor elkészültek a szusi rudak, akkor egy éles késsel felvágjuk őket kb. ujjnyi vastag szeletekre. Tálra rendezzük őket majd tálalásig behűtjük. Wasabi tormával és szójaszósszal kínáljuk. 






1 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit, hogy Te mikhez értesz!! Le a kalappal Kriszti!! Ezt még én is szívesen megkóstolnám, pedig eddig nem izgatta a fantáziámat a japán konyha. Ja és megint gyönyörű képekkel illusztráltad ezt a finom kaját!

    VálaszTörlés