"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2024. szeptember 2., hétfő

~ SAJTOS STANGLI ~

 






















Vasárnap reggelire készültek ezek a belül szuper puha, kívül sajtos, ropogós stanglik. Bevallom, alig bírtuk ki, hogy kissé kihűljenek, olyan finom illatokat árasztottak. Belül foszlós és puha, kívül pedig ropogtak a sok sajttól. Mi csak simán tea vajjal és tejjel fogyasztottuk, de szendvicsnek, vagy félbe vágva, hot-dog-ként is kiváló alternatíva lehet. Másnap is puha marad, főleg ha marad belőle. Ez az adag 8 stanglira szól.


Hozzávalók: 300 gr. liszt, 80 ml víz, 80 ml tej, 1 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 30 gr. puha vaj, 1 teáskanál só, 10 gr friss élesztő. Lekenéshez: 1 tojás fehérje. Szóráshoz: 100 gr  reszelt Trappista sajt.


A meleg vizet és a tejet összeöntjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és a cukrot. Elkeverjük, lefedjük és 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojás sárgáját, a sót és  a vajat. Alaposan kidagasztjuk a tésztát. Mikor szép sima és hólyagos a tészta, kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Mikor megkelt a tészta, elosztjuk 8 egyenlő részre. Kis gombócokat készítünk a darabkákból, majd letakarva 20 percet pihentetjük őket. Olajozott lapon, nagy tenyérnyi téglalappá nyújtjuk ki a gombócokat, majd feltekerjük őket. A kész stanglikat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Éles késsel hosszában végig vágjuk a stanglikat, 10 percre megint letakarjuk őket. A tojásfehérjét villával felkeverjük, majd megkenjük vele a stanglik tetejét. A reszelt sajtot végig szórjuk a vágásokba és mehetnek az előmelegített, 180 C°-fokos sütőbe sülni. 








Kb. 25 perc alatt, szép pirosra megsütjük őket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. Tea vajjal és tejjel a legfinomabb reggeli!