"A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled születik. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt."

Gundel Károly

2021. április 13., kedd

~ FEKETE SZEDRES ÁFONYA TORTA ~

 

 

 

 
 

 



 
 

 

 
 

 
 
 
Megint egy desszertet, illetve egy sütés nélküli tortát hoztam.  Ahogy beköszönt a tavasz, úgy vagyunk kiéhezve a gyümölcsökre. Akciós volt az áfonya, így vettem egy dobozzal, tudván, hogy még rejt a mélyhűtőm saját szedésű fekete szedret. Gondoltam, ebből egy finom sütit gyártok majd. Mivel nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, elég hamar el is készült. Csak egy kicsit kell várni arra, hogy megdermedjen. Szuper finom sütemény!
 
 
Hozzávalók egy kisebb, 8 szeletes tortához: 1 csomag kakaós Oreo keksz, 50 gr. olvasztott vaj, 350 gr. fekete szeder, 250 gr. áfonya, 250 gr. mascarpone, 250 gr görög joghurt, 150 ml. tejszín, ízlés szerint porcukor vagy méz, 1 citrom leve, 1 evőkanál zselatin por, 3-4 evőkanál víz. Tálaláshoz: szeder, áfonya, citromfű levél.
 
 
 
Először a torta alapját készítjük el. A kekszet aprítóban lezúzzuk, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. A morzsalékos alapot egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk szép simára. Míg elkészítjük a tölteléket, addig a kekszes alapot betesszük a hűtőbe dermedni. A krémez először a gyümölcspépet készítjük el. Az áfonyát és a szedret egy lábosba szórjuk / pár szemet félre teszünk a díszítéshez, porcukorral felfőzzük majd citromlével ízesítjük. Kihűtjük. Botmixerrel pürésítjük, majd szűrőn keresztül át passzírozzuk, hogy mag ne kerüljön majd bele a krémbe. A zselatin a vízzel kikeverjük, megvárjuk míg megduzzad, majd mikróban felmelegítjük. A szoba hőmérsékletű! mascarpónét, a joghurtot tálba tesszük és egy kevés porcukorral kikeverjük. A tejszínt felverjük kemény habbá. Lazán beleforgatjuk a mascaprónés krémbe a gyümölcspürét, a tejszínhabot és a zselatint. A kész krémet a torta alapra kanalazzuk, kanállal hullámokat készítünk a tetejére, majd 1-2 órára betesszük a hűtőbe dermedni. Tálaláskor gyümölccsel és citromfű levéllel feldíszítve kínáljuk. 
 
 
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése